Fälttävlan
5 oktober 2012 20:48

Silver-Sara visade sitt system

Från unghäst till OS-medaljör. I en clinic på Flyinge under fredagskvällen visade Sara Algotsson Ostholt hur hon utbildar sina hästar.

Silver-Sara visade sitt system
Inga hinder är för smala för OS-silvermedaljören Sara Algotsson-Ostholt. Roland Thunholm

OS-silvermedaljören Sara Algotsson Ostholt och hennes lagkamrat från London, Ludwig Svennerstål, demonstrerade utbildning av fälttävlanshästar på lånade hästar i Flyinges stora ridhus. Sara Algotsson Ostholt berättade också vad hon vill ha när hon letar fälttävlanshäst.
– De måste vara naturliga hoppare och ha ett stort register i galoppen. När det gäller dressyren måste de ha tillräckligt bra gångarter för att kunna ligga i toppen, eller i alla fall ha utvecklingsbara gångarter, sa hon. 
– Det är också viktigt med hög ridbarhet och att de är avspända i jobbet.

Med de yngsta hästarna började ryttarna att arbeta i galopp över cavalletti för att hitta rytm och balans. Efter det blev det ett vanligt enkelhinder.
– Det är alltid viktigt att vara noggrann med vägen efter hinder, men det är extra viktigt med en fälttävlanshäst redan från början eftersom det kan komma smalhinder och spetsar efter lite större hinder.

Det magiska tricket med att lära hästar att söka hinder på det sättet som Sara Algotsson Ostholts OS-häst Wega gör är framförallt att börja hoppa smalhinder tidigt under utbildningen. 
– De ska vara väl infångade i början, och man börjar i trav så att hästen hinner titta och ryttaren hinner med att parera.  

Fredagskvällen fortsatte sedan med att de båda ryttarna red några äldre hästar och bland annat visade hur man lär hästarna lite svårare linjer. Sara Algotsson Ostholt avslöjade också att hon sällan tränar på terränghinder av någon större modell.
– Nej, jag tränar nästan bara på små hinder. Det handlar så mycket om att hästen ska bygga upp sitt självförtroende och lita på ryttaren och det arbetet gör man lika bra på små hinder som på stora.

I samband med clinicen fick Sara Algotsson Ostholt ta emot gåvor från Swede Horse och hon hyllades också av publiken. Dessutom berättade förbundskapten Gunilla Fredriksson om upplägget under OS i London. Med på clinicen var även fälttävlanslandslagets specialtränare Maria Gretzer, Elisabet Lundholm och Jan Jönsson. 

Läs mer i nästa nummer av Ridsport. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden