Fälttävlan
7 oktober 2014 11:49

Talangjakt med många syften

Hitta fyrbenta talanger och visa upp sporten för uppfödare och hästutbildare. Det är några anledningar till den talangjakt med bland annat Ludwig Svennerstål som hålls på Eketorps gård i Skåne den 8 november.

Talangjakt med många syften
OS-ryttaren Ludwig Svennerstål finns på plats under talangjakten. (Arkivbild) Nigel Goddard

– Det är få uppfödare och utbildare som ser fälttävlan som ett alternativ. Vi vill visa att sporten finns och knyta kontakter mellan ryttare, uppfödare och utbildare, säger förbundskapten Staffan Lidbeck som är initiativtagare till talangjakten tillsammans med sin företrädare Gunilla Fredriksson. 
– En yngre hopphäst som inte räcker hela vägen till toppen i sin årgång kan bli så mycket mer värd och eftertraktad som fälttävlanshäst, fortsätter han.

Talangjakten är öppen för hästar mellan fyra och sju år. Hästarna behöver inte ha någon erfarenhet av fälttävlan och det kostar ingenting att komma dit med sin häst. Landslagsryttarna Johan Lundin, Ludwig Svennerstål och Niklas Lindbäck kommer att finnas på plats för att prova hästarna. Ägarna får sedan ett kortare skriftligt omdöme när det gäller hästens lämplighet för fälttävlan.
– Vad hästarna får göra beror på deras bakgrund. En äldre häst som har gått mycket hoppning får kanske lite svårare frågor, medan en mer oerfaren häst mest testas på typhinder som vatten, bank och grav. Det är intressant att se vad hästarna för inställning till den typen av hinder, säger Staffan Lidbeck.

Det finns också en förhoppning om att hitta framtida internationella stjärnor till de svenska landslagsryttarna under talangjakten. 
– Vi vill göra en inventering och kanske kunna föra ihop hästar och ryttare, säger Staffan Lidbeck som också poängterar SWB:s lämplighet som fälttävlanshäst.
– Nu åker många svenska ryttare utomlands och köper fälttävlanshästar och det är synd när det finns så många hästar som med rätt utbildning säkerligen skulle bli utmärkta fälttävlanshästar. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden