Fälttävlan
20 januari 2015 11:29

Ryttarna tycker till om SET

Ett lyft för svensk fälttävlan. Otydliga regler. Bästa tänkbara val av tävlingsplatser. Trist att göra dressyren på Strömsholm i ridhus. Det är bara några av synpunkterna på Swedish Eventing Tour som har framkommit i en undersökning av serien.

Ryttarna tycker till om SET
Ribersborg i Malmö var en av tävlingsplatserna i Swedish Eventing Tour. Nu har flera av de deltagande ryttarna tyckt till om serien via en undersökning. (Arkivfoto)

2014 var det premiär för Swedish Eventing Tour, en serie på en- och tvåstjärnig nivå. Nu har arrangören gjort en undersökning bland deltagande ryttare för att få reda på vad de tyckte om upplägget på de fyra tävlingarna i Eketorp, Strömsholm, Malmö och Segersjö.

I samband med finalen i Segersjö var representanter för touren självkritiska när det gällde bland annat kommunikationen och marknadsföringen. Ryttarna är dock inte lika kritiska. Visserligen får marknadsföringen underkänt av 13 procent av ryttarna – men övriga ger marknadsföringen betyget godkänt eller bra. Några mer konkreta synpunkter från ryttarna är att SET kunde ha profilerat sig tydligare på tävlingsplatserna. En av fem ryttare underkände kommunkationen medan fyra av fem tyckte att den har varit bra eller godkänd.

Nästan 70 procent av ryttarna fick reda på nyheten om SET via internet, antingen på en webbplats eller via sociala medier. Resten hörde talas om touren genom bekanta eller läste om den i tidningar. 

Ryttarnas synpunkter när det gäller tourens regler spretar från ”sämsta tänkbara” till ”bästa tänkbara”. 80 procent tycker dock att reglerna har varit bra eller godkända. En av de mer specifika åsikterna om reglerna är att spänningen försvann i den när de sammanlagda resultaten inte hade någon betydles för finalresultatet. I finalen började ekipagen om från noll. Det finns också någon som önskar att serien enbart ska vara öppen för svenska ekipage, vilket går mot SET:s ambition att profilera sig mer som en internationell tour. 

När det gäller valet av tävlingsplatser är ryttarna i stort sett överens om att det har varit bra. Åtta av tio ryttare har kryssat i rutan för ”bästa tänkbara” i undersökningen. När det gällde åsikter om de enskilda tävlingsplatserna fick Eketorp – som reds under dåligt väder med mycket regn – kritik för sitt leriga underlag och Ribersborg för sitt hårda underlag. Ryttarna lyfte också fram vikten av att terrängbanorna ska vara i tid före bangång, vilket inte var fallet på alla tävlingar. Det var inte heller populärt att göra dressyrprovet i ridhus på Strömsholm. 

”Bra initiativ” och ”ett lyft för svensk fälttävlan” är andra åsikter som kom fram i undersökningen. 70 procent tycker att arrangemanget som helhet har varit bästa tänkbara eller bra. Resten ger touren godkänt. 

Enkäten skickades ut till samtliga startande ryttare, drygt 100 stycken. 74 procent deltog med en häst, 22 procent med två hästar och 4 procent med fyra hästar. Antalet starter var ganska jämnt fördelat över de fyra tävlingarna med lite övervikt för finalen i Segersjö.  Ungefär hälften av ryttarna har svarat på frågorna i undersökningen och över 80 procent säger att prispengarna var avgörande när de bestämde sig för att starta i touren. Lika många planerar att starta touren igen 2015.

Läs mer om planerna för SET.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden