Fälttävlan
4 oktober 2015 20:00

Blågula gänget OS-kvalade

Det bar hela vägen till OS-kval på Sopots trestjärniga fälttävlan. Flera svenska ryttare gjorde resultat godkända för kval och åkte hem från Polen med placeringar i bagaget.

Blågula gänget OS-kvalade
Sandra Gustafsson var en av fem svenskar som OS-kvalade i helgen. (Arkivbild)

Inte mindre än fem ekipage kan efter helgen bocka av kval till OS 2016 på sina listor. I Polen fixade Sandra Gustafsson/Kaminskij, Linda Algotsson/Fairnet, Jonna Friman/Lady Grey, Frida Andersén/Herta och Christoffer Forsberg/Wanskjares Carlsson kvalet.
– Jag fattar det inte riktigt själv, men det är helhäftigt, säger Sandra på SvRF:s webb.

Förbundskapten Staffan Lidbeck kan nu se än mer framåt, men tar inte ut något i förskott.
– Det är ju skönt att ha sånt där avklarat. Det är så klart bra att ha många ryttare kvalade, men det är fortfarande en bit kvar till OS, säger Staffan till SvRF.

Bäst av svenskarna med placeringar var Sandra Gustafsson och Kaminskij som red in som sexa på 57,9 straff. Just efter, på sjunde plats, slutade Linda Algotsson med Fairnet med 58,6. Linda red sin Breedersvinnare Fair Spot till silverplats i den enstjärniga klassen på 45,6 straff efter ett nedslag i banhoppningen.

Så här förklarar Svenska Ridsportförbundet vad som gäller för OS-kval:
För att vara formellt kvalad till OS krävs enligt det internationella ridsportförbundet FEI:s regler att ekipaget har ett godkänt kvalresultat i en fyrstjärnig tävling, alternativt ett godkänt resultat i en kort trestjärnig tävling och en lång trestjärnig tävling under perioden 1 januari 2015 – 19 juni 2016.
För att resultatet ska räknas som godkänt kvalresultat krävs: Högst 75 straffpoäng i dressyren, felfritt på hinder i terrängen, max 90 sekunder över tiden i terrängen (max 120 sekunder över vid fyrstjärnig tävling) och max 16 fel i banhoppningen. Läs mer om kvalsystemet här.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden