Fälttävlan
6 november 2015 14:04
Ridsportplus

Björnetuns hinder till Badminton

Först tyska Aachen. Och nu brittiska Badminton. Mats Björnetuns utlösningsbara hinder håller på att erövra fälttävlansvärlden.

Björnetuns hinder till Badminton
Det ser ut som en vanligt bord, men vid ett visst tryck från en viss vinkel fälls det ut enligt en metod som Mats Björnetun har utvecklat. I nästa års upplaga av klassikern Badminton är det fullt möjligt att ett sådant här bord finns med. (Arkivbild/montage)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Nu händer det verkligen grejer, säger Mats Björnetun som precis är hemkommen från Storbritannien där flera av hans hinder har prövats på Badmintons klassiska bana. 

    Ridsport har berättat om svenskens uppfinning flera gånger. Det handlar om MIM-metoden, ett system som har tagits fram för att först och främst förhindra de fruktade rotationsfallen. Hinder med mekanismen löser ut vid ett visst tryck i vissa vinklar framifrån, till skillnad från de breakable pins som används i Storbritannien. Dessa löser ut vid tryck uppifrån.
    – Men nu är det på gång att även MIM-hinder kan bli godkända i England nästa år, säger Mats Björnetun. 

    Efter den tragiska händelsen när tyske Benjamin Winter dog i Luhmühlen förra året satte arrangören av stortävlingarna i Aachen fart och beställde några av Mats Björnetuns hinder till sin bana. Och i våras bytte svenske förbundskaptenen Staffan Lidbeck ut de flesta av sina hinder till MIM-hinder på sin bana där internationella tävlingar ordnas varje år. 

    Mats Björnetuns resa till Storbritannien för att visa MIM-hinder har varit inplanerad länge. Och Storbritanniens säkerhetsarbete har inte blivit mindre aktuellt sedan landets stjärna William Fox-Pitt skadades allvarligt på unghäst-VM nyligen. 
    – Vi testade mekanismen på bland annat bord och murar. Och det gick bra, engelsmännen var nöjda. Det är troligt att några hinder på Badminton kommer att ha mekanismen redan till våren, säger Mats Björnetun. 

    Det är British Eventing som ska ta det slutgiltiga beslutet om användning av MIM-hinder i Storbritannien. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden