Fälttävlan
25 mars 2015 18:30
Ridsportplus

Krafter vill ha bort Sjöborg Wik

(Uppdaterad med kommentar från SvRF:s generalsekreterare) Bråk om sponsorer och aktivt arbete från tjänstemannahåll att plocka bort kommittémedlemmen Sara Sjöborg Wik. Det är bakgrunden till att Fälttävlanskommittén hoppar av.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I går kom nyheten att alla på valbara poster i Fälttävlanskommittén avgår. Bakom beslutet ligger en konflikt som grundar sig i att kommitténs ordförande Tomas Werngren uppger att han fick order från högsta tjänsteman på Svenska Ridsportförbundet om att plocka bort Sara Sjöborg Wik från kommittén. 
    – Det är en farlig kultur när tjänstemän tar sig den rätten. Och jag kan inte sitta kvar under de förutsättningarna, säger Tomas Werngren som blev förvånad av det stora stöd han fick av övriga kommittémedlemmar när han meddelade sitt beslut att avgå i måndags. 
    Alla på valbar plats – personer som Tomas Werngren har plockat in i kommittén – valde att lämna sina uppdrag. Men även de på icke valbara platser stödjer hans beslut. 
    – Allt det här handlar om ett tjänstemannastyre fast det är de förtroendevalda som har beslutanderätten, säger förbundskapten Staffan Lidbeck som är en av kommitténs icke valbara medlemmar. 
    – Vi vet hur proffsig Sara är och jobbar. Vi har alla stort förtroende för henne, säger kommitténs ryttarrepresentant Anna Hassö. 

    Sara Sjöborg Wik har gjort många insatser för svensk fälttävlan de senaste åren. Hon är bland annat delägare av EM-hästen Reality tillsammans med Sara Algotsson Ostholt, hon har startat Team JYR och arbetat med ta fram konceptet Swedish Eventing Tour och sponsorer till denna. Det var Tomas Werngren som utsåg henne till medlem i Fälttävlanskommittén och detta godkändes av SvRF:s tävlingssektion. 
    – Jag tycker att alla ska hålla i sär sina roller och sina intressen, säger SvRF:s generalsekreterare Carina Sjöberg när Ridsport frågar om Sjöborg Wiks engagemang i svensk fälttävlan.
    Har du arbetat för att få bort Sara Sjöborg Wik från fälttävlanskommittén?
    – Det jag kan säga är att jag vill att alla inom förbundet ska arbeta med samma värderingar som grund och så har inte fallet varit här. Men jag har inte aktivt arbetat för att få bort henne. Jag uppskattar det arbetet som hon har lagt ner. 
    Så Tomas Werngren och de andra inblandade ljuger när de säger att du vill ha bort Sara Sjöborg Wik då?
    – Det är Tomas uppfattning att jag vill ha bort Sara. 

    Kommunikationen mellan kommittén och SvRF:s kansli har inte alltid fungerat optimalt. Men i början av året eskalerade allting, framförallt på grund av ett aktuellt sponsoravtal. I slutet av januari fick Tomas Werngren besked från SvRF:s tjänstemannaledning att han stod vid ett vägskäl och att det var dags för honom att ”tacka Sara för hennes engagemang”. Då kom ovanstående om värderingar på tal. Enligt Carina Sjöberg hade Sara Sjöborg Wik också pratat illa om förbundet och personal på kansliet i olika sammanhang och var svår att samarbeta med. 
    Varför har du sagt de här sakerna om Sara Sjöberg Wik?
    – Jag har inte spridit något utåt. Och det är inte någonting jag vill kommunicera i media. 

    – Jag vet att jag kan ställa höga krav, men jag har aldrig talat illa om sporten. Men i grund och botten tror jag att det finns de som tycker att fälttävlanskommittén har blivit för självständig, säger Sara Sjöborg Wik. 

    Ett annat exempel på hur SvRF:s tjänstemän har gått in och styrt kommitténs arbete är att det pressmeddelande om avhoppet som kommittén skickade ut i går ändrades. Någonstans på vägen ut till media ändrades citat av Tomas Werngren så att det fick en annan innebörd än vad han och Tobias Mattsson, ordförande i SvRF:s tävlingssektion, hade kommit överens om skulle stå där. 
    – I det ursprungliga pressmeddelandet stod det att jag inte kände stöd från förbundets tjänstemannaledning. I det som gick ut stod det bara förbundets ledning, vilket är en helt annan sak, säger Tomas Werngren som tvärtom har stort förtroende för förtroendevalda på ledande poster. 
    Tobias Mattsson stod som avsändare för pressmeddelandet och inte heller han fick veta att det var ändrat.
    – Den förklaring jag fick till att återkopplingen uteblev var att det gick snabbt och att det var många personer inblandade, säger han. 
    – Vi var många inblandade i det pressmeddelandet, även jag. Men jag har inte direkt gått in och ändrat något, säger Carina Sjöberg. 
    Vad säger du om anklagelserna om tjänstemannastyre?
    – Det är olyckligt att de har den uppfattningen. 
    Har du lagt dig i kommitténs sammansättning?
    – Jag har inte mandat att ta bort någon, det är inte min uppgift. 

    Tomas Werngren tillträdde som ordförande 2010. Han sitter kvar tills en ersättare hittas. 
    – Jag hoppas att mitt avhopp kan sätta i gång en diskussion så att min efterträdare kan få bättre förutsättningar för sitt arbete, säger Tomas Werngren. 
    – Nu känns det som det ligger en våt filt över allt arbete.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden