Fälttävlan
11 mars 2015 09:00
Ridsportplus

Sverige redo för Nations Cup

Det är tveksamt om Sverige får ihop ett lag till första omgången av Nations Cup nästa helg. Men inför resten av serien ser det hoppfullt ut.

Sverige redo för Nations Cup
Gunilla Fredriksson håller i trådarna när det gäller Sveriges satsning i Nations Cup 2015. (Arkivbild)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tidigare år har Sverige bara haft med lag i fälttävlans Nations Cup sporadiskt. Men i år görs en mer medveten satsning. Det finns en hel del ryttare utanför landslaget som rider eller är på väg upp till trestjärnig klass som serien går i.
    – Det är en bra morot för dem som rider på nivån men inte platsar i landslaget. Jag tror att många kan bli inspirerade om de vet att det finns en möjlighet att få rida Nations Cup, säger förra förbundskaptenen Gunilla Fredriksson som numera arbetar med tillväxten i sporten. 

    Serien har åtta omgångar och deltagande länder får räkna de sex bästa resultaten. Första omgången går i franska Fontainebleau nästa helg. Men när det gäller den tävlingen är det bara Linda Algotsson som har aviserat sitt intresse hittills.
    – Den tävlingen ligger lite tidigt på säsongen för de flesta. De som inte är så rutinerade kan behöva börja med några tvåstjärniga tävlingar först, säger Gunilla Fredriksson. 

    Utöver de 15 ryttarna i spets- och utmanartruppen handlar det bland annat om Sandra Gustafsson, Pontus Hugosson, Therese Viklund, William Nilsson Fryer, Christoffer Forsberg, Linda Algotsson, Jonna Friman och Moa Kulle.
    – Det finns många nu. Det är riktigt roligt, säger Gunilla Fredriksson. 

    En tävling går i Storbritannien och en i Irland. Här hoppas Gunilla Fredriksson att de svenska ryttare som är baserade i England vill åka. Det handlar bland annat om Ludwig och Ellen Svennerstål, Anna Hilton, Dag Albert och Hedvig Wik. Till polska Strzegom brukar alltid en mindre flock svenska ryttare åka och omgången i belgiska Waregem samt finalen i holländska Boekelo är också inom räckhåll. Tyska Aachen brukar det inte heller vara svårt att få iväg svenska ryttare till. Däremot är det tveksamt om det blir den långa resan till Italien för omgången där i september. 

    Strategin för de EM-aktuella ryttarna är att de ska göra sin årsplan anpassad till mästerskapet. 
    – Om det då visar sig att någon omgång av Nations Cup passar i deras plan är det roligt, men de ska inte prioritera Nations Cup, säger Gunilla Fredriksson. 

    Tävlingsplatser och datum

    Läs mer

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden