Fälttävlan
13 december 2016 05:00

King Bob har pensionerats

Ludwig Svennerstål har pensionerat sin trotjänare King Bob. Valackens sista tävling ledde till den individuella segern i Nations Cup i Strzegom i somras. "Han får sluta med flaggan i topp," säger Ludwig Svennerstål.

King Bob har pensionerats
Ludwig Svennerstål och King Bob har gjort en lång resa tillsammans. Photographer Roland Thunholm/Bildbyrån

– Vi har gjort en lång resa tillsammans. Han har gjort så mycket för mig, säger Englandsbaserade OS-ryttaren Ludwig Svennerstål.

Det är lite oklart när King Bob – som har okänd härstamning – är född. Det står 1999 i FEI:s databas men Ludwig Svennerstål tror att valacken är född något eller några år tidigare. 
– Han hade kunnat gå några tävlingar till men jag tycker att han ska få sluta med flaggan i topp, säger ryttaren och syftar på sista tävlingen han och ”Bob the Cob” gjorde. 

Vann över Europamästaren
Det var när Nations Cup gick i polska Strzegom i våras. Ekipaget fick allt att stämma och höll undan i knivskarp konkurrens. Det blev en seger med minsta möjliga marginal, 01 straff, ner till tvåan som var regerande Europamästarekipaget Michael Jung och Fischertakinou. 

King Bob och Ludwig Svennerstål har varit ett ekipage sedan 2010 då Ludwig red EM för unga ryttare på honom. Det året tog Sverige lagbrons men Ludwig Svennerstål var inte med i laget. Det blev en individuell 19:e plats.

Valacken hade redan då rutin upp till och med fyrstjärnigt med sin tidigare ägare och ryttare Michael Owen, Storbritannien. 
– Alltså… han var helt galen när köpte honom. Det var ingen annan som ville köpa honom. Jag vet att mamma undrade vad det var jag hade köpt. Det gick inte att rida ut på honom, det gick inte att rida fram innan terrängen, säger Ludwig Svennerstål.
– Men det var något med honom… Jag blev kär direkt när jag provred honom.

På långa listan till OS
King Bob har varit med på långa listan till hur många mästerskap som helst – även OS i Rio. Men det har aldrig blivit någon mästerskapsstart på seniornivå utan då har Ludwig Svennerstål haft andra hästar. Däremot har det blivit flera starter på fyrstjärnig nivå, med en åttonde plats i Burghley 2013 som bästa resultat. 
– Det var jäkligt kul, det var mitt första riktiga resultat i fyrstjärnigt. 

Det året var King Bob också med på lista över mest framgångsrika fälttävlanshästar i Storbritannien.  

Busar i hagen
Nu tillbringar King Bob dagarna i en hage hemma hos legendaren Mark Todd där Ludwig Svennerstål är baserad. Valacken är pigg, glad och full med bus. Han kör gärna lite med den yngre hästen som håller honom sällskap i hagen. 
– Men han gör allt med glimten i ögat. Och i stallet och i hantering är han världens snällaste. Han är en så charmig häst och en underbar individ.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden