Fälttävlan
1 mars 2016 11:18

Dödsolyckor i ny forskning

En forskare i Australien har undersökt 59 olyckor med dödlig utgång inom fälttävlan som har inträffat sedan 1993. Bland annat visar statistiken att 41 av ryttarna avled efter rotationsfall.

Dödsolyckor i ny forskning
Vidare forskning på säkrare hinder är att vänta.

Den australienska forskare Denzil O’Brien har med hjälp av läkaren Bruce Paix, som tidigare har publicerat artiklar kring fälttävlansskador, sammanställt information sedan 1993. Totalt kunde de hitta 59 olyckor med dödlig utgång, varav 15 på internationella FEI-tävlingar, uppger Horsetalk som rapporterar om studien. Av de 59 ryttarna var 34 kvinnor. Den yngsta ryttaren var 12 år och den äldsta 64.

Denzil O’Briens statistik visar att 41 av dödsfallen har bekräftats ha uppstått efter rotationsfall. I åtta fall är det fortfarande oklart om det var rotationsfall eller inte.
I hennes rapport finns förslag på vad som kan leda säkerhetsarbetet framåt och hon konstaterar även att FEI arbetar vidare med frågan kring exempelvis utlösningsbara hinder. Säkerheten har höjts bland annat efter FEI:s arbete kring kvalregler, utrustning samt hindren, deras konstruktion och regler för hur de ska hoppas, exempelvis hur anridningen ska ske efter en vägran.

Studien var inte fokuserad på avlidna hästar, men det framkom att minst 74 hästar har dött på eller just efter en fälttävlanstävling på olika nivåer sedan 2005. O’Brien menar att ett system för att rapportera avlidna hästar inom sporten saknas och att det är först på senare år som dödsfallen ens har rapporterats.
– Vad beträffar ryttarna visar en annan studie att de är mer bekymrade över skador på sina hästar än sig själva (…) och har en uppfattning om att ett bra partnerskap mellan häst och ryttare är den bästa formen av riskhantering, säger O’Brien till Horsetalk.

Länk till rapporten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden