Fälttävlan
7 mars 2016 21:45

Landslaget flåsade för fullt

Efter flera dagars fullt program och en intern tävling avrundade fälttävlanslandslaget sitt träningsläger med allehanda fystester som satte dem på rejäla prov. Nu är de elva deltagarna på väg hemåt med både kvitton på fin form och en del hemläxor i bagaget.

Landslaget flåsade för fullt
Sara Algotsson Ostholt, här med SOK:s träningsrådgivare Jesper Sjökvist, var grym på både chins och i den interna tävlingen under fälttävlanslandslagets träningsläger. LottaGyllensten

Glada skratt, peppande hejarrop och utmattade stånkanden blandades på måndagsförmiddagen i idrottshallen Atltetikum i Malmö. Här har flera SM i friidrott avgjorts, men stjärnorna för dagen var svenska fälttävlanslandslaget som testades av Svenska Olympiska Kommitténs team.
Testerna för förbundskapten Staffan Lidbeck och de elva ryttarna på träningslägret handlade främst om deras egna resultat, som förstås helst ska förbättras mellan olika testtillfällen. Gänget testades av i allt från kondition till explosivitet med tuffa övningar som dips, chins och den avslutande löpningen där det helt enkelt gällde att springa tre kilometer så snabbt som möjligt. Trots att de hårda momenten avlöste varandra under flera timmar sinade aldrig ryttarnas fighting spirit och den lär komma väl till pass för de fyra ur gruppen som får ge sig i kast med OS.

Johan snabbast  i gänget
Även om det främst gällde att förbättra sina egna resultat var det förstås ingen nackdel att råka vara bäst i det här gänget med vinnarskallar. Särskilt bland några av killarna rådde det vänskaplig konkurrens på hög nivå. Ludwig Svennerstål, som trimmar formen på gym och med fotboll i ett korpenlag hemma i England, och förhandsfavoriten Johan Lundin naggades skämtsamt redan på morgonkvisten om hur löpningen skulle gå.
– Jag känner kolossal press, sa Johan skrattandes om att Staffan Lidbeck tippat honom som vinnare och la till:
– Jag har väntat på att någon av de yngre ska komma ikapp, men än har det inte hänt. Kanske Ludde kommer i kapp när han är lika gammal som jag är nu . Då är ju jag runt 70…

Frågan är om det behövs så många år för att 26-åriga Ludwig ska komma i fatt sin 52-åriga lagkompis. När gänget hade gett järnet 15 varv runt banan var Ludwig bara en sekund efter Johan in i mål efter en rejäl spurt. Likväl var Johan dagens snabbaste med tiden 11,28 och fick omdömet ”imponerande” från SOK.
– Det där gick ju som planerat. Tur att OS är i år – hade det varit nästa år hade det kanske varit kört, skojade Johan om Ludwigs försök att slå honom.
Medan Johan och Ludwig pustade halvt utslagna vid mållinjen kom Sandra Gustafsson i mål.
– Gött att vara första tjej i mål, sa Sandra som uppenbarligen tränar flitigt och hann med att springa tre lopp förra året mellan sina tävlingar på hästryggen.

Finns förbättringspotential
När ryttarna väl hade hämtat andan efter måndagens fystester var det dags för träningslägrets sista moment då hästarna kollades av. På Jägersro trav- och galoppbana testades mjölksyra och puls på de potentiella OS-kandidaterna, men innan dess fick ryttarna fys-feedback från SOK:s sportchef Carina Skoog och SOK:s träningsrådgivare Jesper Sjökvist.
– Många har gjort bra resultat idag, men det finns förbättringspotential, konstaterade Jesper och uppmanade gänget att satsa mer på konditionsträning fram till högsäsongen på tävlingsbanorna.

Han förklarade att den fysiska formen är viktig för att ryttarna inte minst ska kunna hålla fokus under sina tredagarstävlingar och för att hålla länge som idrottare.
– Ridning är en av sporterna där de tävlande håller på längst, kanske i 40 år på hög nivå. De rider mycket, men ridningen i sig är ganska monoton och det är viktigt att de har en hållbar kropp med så få skador som möjligt under åren. Jag tror att de flesta av ryttarna håller med om att den egna fysträningen är viktig och kulturen går allt mer åt det hållet. Ryttare ses mer och mer som atleter och ska definitivt ha en stämpel som just atleter, sa Jesper efter att ryttarna gått till omklädningsrummet.

Linda bäst i hoppningen
Träningslägret, som var obligatoriskt för alla ryttare på långa listan inför OS, inleddes i fredags. Det fullmatade programmet inkluderade bland annat en intern dressyrtävling och 1,30-hoppning på en nationell tävling i Lund. Hoppningen visade sig vara en utmaning där bara Linda Algotsson satte nollan på hinder och kom i mål på ett tidsfel med Fairnet. Hon konstaterade att banan var såväl teknisk som maxad och att några ekipage måhända är ringrostiga såhär tidigt på säsongen.
– I första rundan med Fairnando hade jag inget flyt eller timing, så jag tänkte verkligen att ”nu ska jag sätta den” och spottade upp mig till andra rundan, säger Linda som lyckades och tog placering 17.

I lördagens dressyr, ett fyrstjärnigt dressyrtest som dömdes av brittiska Sue Baxter, briljerade Sara Algotsson Ostholt och red in som vinnare på Reality på 33 straff samt som fyra med OS-silvermedaljören Wega på 39 straff. Sammanslaget med hoppningen blev Sara både etta och tvåa, medan Niklas Lindbäck och Cendrillon blev trea.
– Trots nedslag i hoppningen var det en styrkedemonstration av Sara. Verkligen roligt med både hennes och Niklas resultat, säger förbundskapten Staffan Lidbeck och tillägger att helgen precis som planerat både har gett vissa kvitton på fin form och vissa påminnelser på vad som kan förbättras. 

Kolla in filmklipp från fystestet här.

Läs mer om förbundskapten Staffan Lidbecks tankar om träningshelgens resultat och funderingar inför OS i nästa nummer av Ridsport.

Text: Madeleine von Koch
Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden