Fälttävlan
18 april 2016 11:30

JSM-vinnarna har splittrats

(Uppdaterad) Många engagerade sig i insamlingen för att Klara Lidén Kiraly skulle få behålla sin JSM-vinnare Miss Mara och ett bud lades. ”Men den andra delägaren ändrade sig och ville inte sälja oavsett bud” säger Klara till Ridsport samtidigt som ägare Charlotte Hamilton menar att hon aldrig hade för avsikt att sälja.

Miss Mara (f 2007, e Cagancho-Eighty Eight Keys xx) och Klara Lidén Kiraly har dominerat juniorfälttävlan och toppade ekipagerankingen 2015. Klaras familj ägde en del av hästen och då den andra ägaren ville sälja sökte Klara i början av februari efter hjälp på Facebook.
– Diskussioner som förhoppningsvis skulle leda till att jag fick fortsätta med Miss Mara  har hållit på länge, men i går fick vi veta att den andra hälftenägaren vill sälja. Det verkar som att de vill sälja snart och vi har inte pengar för att köpa loss Miss Mara. En efterlysning är i princip sista utvägen – jag är tvungen att prova för att se vart det leder. Jag var inte alls förberedd på att det här beskedet skulle komma i går och det är klart att det är väldigt jobbigt allting – att inte ens veta om hon är kvar i stallet om en månad eller inte, sa Klara då till Ridsport.

Bud lades
Många engagerade sig och en insamling startades. Ändå lyckades inte planen och JSM-mästarna har gått skilda vägar. Numera äger den andra delägaren hela Miss Mara.
– Tack vara supportrar och insamlingen som startades så kunde vi lägga ett bud på Miss Mara. Men den andra delägaren ändrade sig och ville inte sälja oavsett bud. Eftersom det inte fanns några andra alternativ fick vi i stället sälja vår halva, säger Klara till Ridsport och berättar att hon framöver kommer att vara noggrannare när hon skriver kontrakt med hästägare.
– Alla de som bidrog med pengar kommer nu att få tillbaka sina pengar, säger Klara som vill passa på att tacka alla som ville hjälpa.

Klara  förklarar vidare att då den andra delägaren ville äga hela hästen fanns det inget att göra om hon och familjen inte skulle starta en rättslig process.
– Så långt hade vi inte möjlighet att gå. Det skulle kosta mycket tid, kanske hela säsongen, och även mycket pengar. Vi hade inte den möjligheten, säger Klara som nu har förlorat hästen hon har arbetat med upp genom klasserna sedan stoet var fyra år.

Viktigt med bra kontrakt
Uppfödare och ägare Charlotte Hamilton har en annan syn på det som har inträffat. Hon betonar att Klara är en duktig ryttare som har gjort ett fint jobb med Miss Mara, men att vissa problem i kontakten mellan ägare och ryttarens familj har uppstått under en tid.
– I kontraktet står det att Miss Mara skulle vara en del av Klaras juniorsatsning, som ju upphörde vid årsskiftet då hon passerade åldersgränsen för junior. Kontraktet var dåligt utformat och jag tror att både ryttare och hästägare måste skärpa sig när det gäller kontraktsskrivning, säger Charlotte Hamilton.

Hon berättar vidare att det har varit en omtumlande tid sedan hennes man Hugo plötsligt gick bort och att det råder oklarheter kring ett andra kontrakt, som dök upp senare. 

Eventuellt avel i framtiden
Miss Mara grundutbildades av Charlotte Franzén och Niklas Lindbäck, på uppdrag av Össjö gård, och det var även Niklas som gjorde de första starterna med Miss Mara. Charlotte säger att Klaras familj så småningom fick erbjudande om att köpa Miss Mara, men att de då tackade nej. Sedan dess har det aldrig varit hennes avsikt att sälja Miss Mara eller att hästen skulle lämna Össjö gård.
– Jag skulle, likt de flesta andra hästägare, sälja vid rätt bud men jag skulle aldrig sälja henne billigt. Hon är otroligt trevlig och jag planerar nu att behålla henne.

Under 2016 ska Miss Mara få ett lugnare år och tränas på hemmaplan, men därefter kan Charlotte Hamilton tänka sig att låta någon yngre ryttare tävla Miss Mara. I framtiden kan hon även komma att användas i avel hemma hos Charlotte som föder upp i mindre skala och har ett par syskon till Miss Mara.

Läs mer om Klaras framtid utan Miss Mara (PLUS).

 Ekipaget på junior-EM 2014:

Text: Anna Nyberg & Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden