Fälttävlan
4 maj 2016 08:28
Ridsportplus

Veteranen Nilsson siktar på OS

Hon har varit med i svenska fälttävlanseliten länge. Men frågan är om 53-åriga Anna Nilsson någonsin har varit så bra som hon är just nu. "Jag är som ett fint vin - blir bara bättre med åren", säger hon.

Veteranen Nilsson siktar på OS
Anna Nilsson har varit med länge, och under EM i höstas tog hon för sig som aldrig förr.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Skånskan har varit med hur länge som helst. Hon har ridit otaliga SM och Breeders genom åren, men internationella mästerskap har det inte blivit så många. I höstas var det dock dags igen. Anna Nilsson och hennes Luron tuggade sig igenom EM-terrängen med hjälp av massor av vilja och entusiasm. Det blev en 31:a plats individuellt och nu är ekipaget i högsta grad OS-aktuellt. Dessutom inledde Anna Nilsson årets internationella säsong med att vinna en trestjärnig klass i polska Sopot. med Candy Girl.  Och det kan ha varit förbundskapten Staffan Lidbeck som fick ryttaren att lyfta ett snäpp när han sa att ”nu fick det vara slut på ursäkter” inför EM i höstas.
    – Jo, hahaha, så kan det nog vara, säger Anna Nilsson. 

    Ändrat upplägg
    Hon har många fina resultat genom åren. Ridskickligheten har funnit länge, men det som kanske har saknats har varit den där lilla extra viljan, glöden som behövs för att lyckas fullt ut. Innan EM i höstas var det 13 år sedan hon red ett internationellt mästerskap, detta beror delvis på en svårare skada för några år sedan. Men nu har hon ändrat på sitt upplägg och har dragit ned antalet hästar i träning från tio, elva till fyra. 
    – Jag vill ha mer kvalité i det jag gör, kunna hinna med och vara noggrannare. Och jag tycker att det har fungerat bra, säger Anna Nilsson. 

    Har börjat yoga
    Anna Nilsson har alltid varit fysiskt aktiv och är utbildad gymnastikdirektör. För något år sedan kom det till en ny träningsform i hennes liv när hon upptäckte yoga. Favoriten är hotyoga – yoga i ett rum som är uppvärmt till 38 grader. 
    – Jag försöker gå två gånger i veckan och mår jättebra av det. Det är skönt att komma in i värmen och jag har blivit mjukare i kroppen. Vi ryttare är ju ofta ganska stela. 
    – Och så är det bra mentalt. Jag vet inte vad som händer, men jag har lättare att fokusera sedan jag började med yogan. Och det har ju också hjälpt till att förbättra resultaten, säger hon. 

    Har inte ridit OS
    Trots sin långa karriär har hon aldrig ridit ett OS. Nu funderar hon på att debutera. När OS i Rio går i augusti har hon hunnit fylla 54 år. 
    – Jag är som ett fint vin – blir bara bättre med åren, säger hon och skrattar. 
    EM-hästen Luron är påtänkt på OS, men nu ska hon också försöka att kvala in Sopotsegraren Candy Girl. 
    – Hon satte inte en hov fel där. Jag är jätteglad för henne, hon har utvecklats mycket, säger Anna Nilsson. 
    Det är dock många som konkurrerar om de svenska OS-platserna. 
    – Men jag tänker att jag ska dit i allafall. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden