Fälttävlan
23 maj 2016 08:00

Sara: Första dagarna var svarta

Förra veckan nåddes ridsport-Sverige av beskedet att OS-silvermedaljören Wega har tävlat färdigt. Nu berättar Sara Algotsson Ostholt om avelsplanerna, vägen mot OS och vad det var som slutligen fick henne att ta den tråkiga nyheten om Wega lite bättre.

Sara: Första dagarna var svarta
Ekipaget la beslag på ett silver och tog Sverige med storm.

Familjeuppfödda Wega (f 2001, e Icro Mena-Labrador) vann många hjärtan när hon tog OS-silver 2012 med Sara Algotsson Ostholt. Förra veckan berättade Sara själv att silverhästens karriär är över på grund av ett läckage i kotsenskidan. Efter en del skadeproblem hade Wega kommit tillbaka i prima form och segrade i Münster som troligen blev hennes sista tävling. Kort efter segern fick Sara chockbeskedet och lyckan byttes blev till sorg.
– De första dagarna var svarta och jag var förtvivlad. Wega älskar ju att visa upp sig och att tävla. Det hade väl varit en sak om det inte hade blivit någon OS-satsning, men att hon aldrig skulle få tävla mer var en riktig chock, säger Sara till Ridsport.

Kort därefter nåddes Sara av ett annat besked som gav henne perspektiv.
– Jag fick veta att min grannes sonhustru har en hjärntumör och det gav det hela andra proportioner. I jämförelse är mina problem små. Att höra det här öppnade upp mitt sinne och fick mig att glädjas mer åt det jag har.
Hur håller du dig positiv nu kring Wega?
– Jag tänker att jag har en häst som är pigg och glad och att vi har haft en fantastisk karriär. Att nå hela vägen till en OS-medalj är få förunnat.

Foto: Roland Thunholm

Har det hänt något mer kring skadan?
– Jag har skickat iväg bilderna för en second opinion. Det är mest för min egen skull och jag vet ju redan vilken diagnos hon har, men tänker att det kanske, kanske finns något att göra för läkningsprocessen. Hur som helst är det här något som tar lång tid att läka och hon kommer ju sannolikt inte att kunna tränas som en mästerskapshäst mer.

Istället för tävlingsbanan ska Wega få ägna sig åt en liten framöver. Hon ska betäckas vid nästa möjliga tillfälle med den egna godkända 4-åringen Chacco’s Crack, e Chacco´s Son–Lando xx.
– Många tycker nog att det är lite knasigt med en så oprövad hingst, men det vore dumt att välja någon annan. Det blodet med Chacco Blue och fullblodet på mödernet kan inte slå fel. Chacco’s Crack är helt fantastisk för vår sport och vi har fyra jättefina föl efter honom.
Vad är det du gillar hos dem?
– De är mer än vad man kan önska. Jättefina modeller, rör sig trevligt och är byggda i uppförsbacke.

För långlistade Saras del närmar sig ett eventuellt ännu ett OS och hon är mitt uppe i jakten på en eftertraktad biljett dit. När Wega nu är helt borta går uppdraget att säkra OS-platsen till enbart Reality 39, som oftare går under namnet Bigsy och blev något av en rikskändis då Sara fick behålla henne tack vare en insamling och en sponsor.
– Bigsy är i fin form och jag är väldigt glad att jag har henne, bara det är ju fantastiskt.
Hur går OS-satsningen?
– Allt går enligt plan. Bigsy har länge varit min nummer ett inför Rio och är kvalad, vilket Wega inte är. Bigsy är tuff och har gått flera säsonger starkt samt har rutin från exempelvis EM.
Vad är nästa stora steg mot Rio?
– Det blir tävlingen i Luhmühlen. Då har vi sista chansen – sedan gör Staffan sitt val och bestämmer vilka som får åka till Rio.

Kolla in den här lilla sötisen med samma far som Wegas blivande föl:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden