Fälttävlan
15 juni 2017 13:00

Två hästar från samma klass döda

Det blev ett dystert facit i den trestjärniga internationella klassen vid Bromont Horse Trials i helgen. En häst dog under klassen och en häst efter, men dödsorsakerna hade egentligen inte med tävlingen som sådan att göra.

Två hästar från samma klass döda
Två hästar avled i samband med samma klass. (Arkivbild) Roland Thunholm

De båda döda hästarna var trestjärnigt meriterade fälttävlanshästar och deltog i CCI3*-klassen vid kanadensiska Bromont Horse Trials. 

13-åriga Jaeda, riden av Barbara Selmayr, dog på banan mellan hinder 13 B och 14 i terrängen. Obduktionen visade att dödsoraken var ett akut bråck på diafragman.
”En skada av den typen kan inte förutses och är mycket ovanlig inom ridsport” säger FEI:s veterinär Anna Basket till Horsetalk, som rapporterar om händelserna.

I samma trestjärniga klass inträffade även ett fall. I fallet fick 9-åriga Dempsey, riden av Tamra Smith, en fraktur. Operationen lyckades och prognosen för fullt tillfrisknande var god. I går kom dock beskedet att det hade tillstötte komplikationer som ledde till att valacken togs bort.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden