Hoppning
25 november 2015 15:30
Ridsportplus

”Bra när en dom överklagas”

Redan igår överklagade Douglas Lindelöw Disciplinnämndens beslut om avstängning. Nu ska Riksidrottsnämnden ta ställning till om avstängningen lyfts medan överklagandet behandlas. ”Oftast blir det inhibition om fallet inte är absolut solklart” säger advokat Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i Disciplinnämnden.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att Douglas Lindelöw redan har överklagat sin två månader långa avstängning kan leda till att han exempelvis kan starta på Friends Arena under helgen. Det var Svenska Ridsportförbundets Disciplinnämnd som tog beslutet om avstängning och överklagandet görs till Riksidrottsnämnden (RIN). Därmed har ärendet lämnat Disciplinnämndens bord.
    – Tvärtemot vad man kan tro tycker vi att det är bra när en dom överklagas och vårt arbete granskas. Det är en viktig del i rättssäkerheten och leder även Disciplinnämndens arbete framåt, säger advokat Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i Disciplinnämnden.

    ”Inhibition är ett bra medel”
    I Douglas Lindelöws överklagan begär han i första fall att avstängningen, som träder i kraft idag, inte verkställs och det skulle kunna möjliggöra starten på Friends. Att avstängningen lyfts medan ett överklagande utreds kallas inhibition. Det betyder alltså inte att beslutet upphävs, snarare att verkställandet skjuts upp.
    – Inhibition är ett bra medel att använda om det används rätt och RIN brukar vara snabba. Jag hoppas att de är det nu också så att Douglas slipper vänta längre än nödvändigt, säger Cecilia Tholse Rogmark.
    Hon poängterar att hon inte kan kommentera Douglas möjligheter till inhibition, men säger att det generellt är vanligt.
    – Oftast blir det inhibition om fallet inte är absolut solklart. Det vore ju otroligt dumt att vara avstängd i två månader och sedan frias i RIN. Därför blir det ofta inhibition. 

    Känd eller okänd kvittar
    Sju personer sitter i Disciplinnämnden, som fattar beslut i fall som exempelvis det med Douglas Lindelöw. De flesta i nämnden är advokater eller jurister, samtliga med lång hästbakgrund och nära koppling till sporten.
    – Det är viktigt att framhålla att varken förbundet eller någon annan kan påverka oss. Vi agerar självständigt likt en domstol utifrån anmälarens och den anmäldas material, lagar, TR och förordningar, säger Cecilia Tholse Rogmark.
    De tar regelbundet ställning till anmälningar, men få beslut får så stor uppmärksamhet i nationell press som det om Douglas. När nyheten om den två månader långa avstängningen spreds igår spekulerades det på sociala medier i om det kunde handla om att statuera exempel.
    – Vi tittar på handlingen som har begåtts, inte vem som har begått den. Att någon är känd tar vi inte hänsyn till – det är farlig mark att göra skillnad på folk och folk, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    Snabb koll på processen
    *Svenska Ridsportförbundets Disciplinnämnd avgör först vad som har skett i form av eventuellt brott mot TR och därefter i så fall vad konsekvensen blir. Douglas Lindelöw fick två månaders avstängning.
    *När ett beslut från Svenska Ridsportförbundets Disciplinnämnd överklagas görs det enligt Riksidrottsförbundets stadgar till Riksidrottsnämnden (RIN) och det är där Douglas ärende ligger just nu.
    *Först ska RIN ta ställning till inhibition för Douglas Lindelöw. En inhibition betyder att Douglas får tävla då hans överklagan behandlas.
    *Därefter ska RIN granska hans överklagan. Ärendet kan avgöras hos RIN själva, men det kan också gå tillbaka till Svenska Ridsportförbundets Disciplinnämnd om RIN anser exempelvis att det har funnits brister i processen i allmänhet eller i handläggningen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden