Hoppning
18 april 2015 18:51

Omvälvande Final II

Det var en händelserik världscupfinal II i Las Vegas med många hinder ner och endast sex felfria. Steve Guerdat och Rich Fellers är i delad ledning. Douglas Lindelöw har klättrat till tolfte plats med tio fel efter strålande hoppning med Casello.

Omvälvande Final II
Steve Guerdat och Albfuehren´s Paille. - Jag är lycklig som har henne i mitt stall, ett verkligt supersto, sa han, åter i slagläge inför en final. Dirk Caremans

Efter gårdagens final I varr startfältet nere till 35 ekipage. Final II  rids med en grundomgång och omhoppning över 1,60-höjder. Banbyggaren Anthony D’Ambrosio hade valt en bana på 13 hinder med 16 språng i grundomgången. Omhoppningen gick över åtta hinder med flera sträckor där det gick att kapa tiondelar.

Final II startade med en skräll när Geir Gulliksen med Edesa S Banjan satte en felfri runda, dessutom ganska enkelt. Sen skrällde det på andra sätt. Flera ryttare rev grovt i trekombinationen på b-hindret, en stor och maxad gles oxer med gul-vita bommar. Fyra ekipage utgick totalt i klassen.

Vårt svenskhopp Douglas Lindelöw och Casello låg på 17:e  plats inför dagens final. I dagens final II på högre höjd och svårare linjer fick Douglas det att se lekande lätt ut. I trekombinationens utsprång, en gles stationata,  blev det ett nerslag sedan Casello dragit lite åt vänster. Publiken ville hjälpa till genom kombinationen med smackningar, frågan är om det är hjälp eller stjälp.  Douglas stannde på fyra fel, ett utmärkt resultat som gav honom en plats i söndagens final och han ligger totalt tolva.

Sen kom det en amerikansk nollnings-tsunami där Lucy Davis, Beezie Madden och McLain Ward alla klarade banan felfritt busenkelt. Kevin Staut hade ett okarakteristiskt stopp med Silvana HDC på andra hindret och drog sedan på sig tidsfel. 

Sedan rev några av torsdagens bästa ekipage i tur och ordning, Deusser, Vleuten, Verlooy, Fuchs och Leprevost drog alla på sig fler fel. 

Det krävdes Steve Guerdat och Albfuehrens Paille för att få ännu en felfri runda men det gick. Steve Guerdat red in mellan 12 a och 12 b före start och visade Paille det som skulle visa sig vara klassens verkliga bogey-hinder, mellanoxern 12b.

Favoritfallen skulle bli fler. Gårdagens delade trea Patrice Delaveau med Orient Express fick ett oväntat stopp på 6an, kom fel in i trekombinationen, rev grovt på 12a och fick vända ifrån 12b. Därmed blev en av de absoluta favoriterna uteslutna. Det gick bättre för Jur Vrieling som med VDL Zirocco Blue rev samma hinder som Douglas och Casello, utsprånget ur kombinationen 12b.

Rich Fellers och 19-årige Flexible hade hela arenan och säkert lite till bakom sig när de red in. Och som de kämpade tillsammans, publikens tjut och applåder bar dem hela vägen genom den förskräckliga trekombinatioenen som totalt skapade 26 rivningar. Det blev en felfri runda och tjutet i arenan måste fyllt upp hela öknen runt Las Vegas.

Bertram Allen och Molly Malone V gick ut sist och såg oslagbara ut men det gick för fort i trekombinationen så 12c föll efter en lätt touch.

Omhoppningen blev inte lika gastkramande som väntat, då bommarna föll för alla utom Steve Guerdat och Beezie Madden. Lucy Davis blev trea efter en snabb runda på Barron men med fyra fel. McLain Ward fick stopp med Rothchild som hade öronen mer bakåt än vanligt.

Separat artikel med Douglas kommentar kommer. Men jo, han är nöjd.
– Hittills går det enligt min plan, sa han med ett brett leende. Douglas Lindelöw, tolva inför sista omgången i världscupfinalen.

Banskiss

Resultat
Ställning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden