Hoppning
17 april 2015 07:29

Succérecept: 19 år från Irland

Segrare i världscupens final I blev en 19-åring från Irland, tvåa i samma klass blev en 19-åring från Irland. Det gäller förstås Bertram Allen med Molly Malone V och Flexible riden av Rich Fellers. Douglas Lindelöw ligger på 17:e plats efter en snabb runda med fyra fel.

Succérecept: 19 år från Irland
Bertram Allen med Molly Malone V, kvällens stora vinnare. - Ikväll var hon med mig, i morse tvivlde jag på hur hon skulle någonsin lyssna på mig, sa den unge vinnaren, Hippo Foto

Världscupens första final går enligt formatet Table C på 1,50 höjd, en tidshoppning där de placerades differens till segraren omvandlas till poäng. Banbyggaren Anthony D’Ambrosios utnytjade banans alla vinklar till de 13 hindren med totalt 16 språng.

Unge Jos Verloy inledde starkt med att nolla med Casellos boxkamrat Domino, de hade tiden 68,27 sekunder. Dramatiken började direkt när Katie Dinan höll på att rida ihjäl sig och Stakorado i ett försök att få den spända hästen över alla hinder och ekipaget stannade ut sig.

Patrice Delaveau är hungrig på en titel och har tagit med en av sina bästa hästar i hingsten Orient Express HDC. De halkade två gånger men satte en felfri runda på bra tid, 66,44 sekunder. Det kom att räcka till en delad tredje plats.

Det dröjde innan någon kunde utmana Delaveau, Sergio Alvarez Moya med Carlo försökte, felfritt men inte snabbt nog. SWB-registrerade Spirit Magic hade 4 fel redan på 5a men fullföljde sedan utan fler fel, lite över 74 sekunder.
Flera rev på insprångsoxern i tvåkombinationen 5a som stod intill sargen tajt ur svängen i bortre hörnan från ingången.

Banbyggare Anthony D’Ambrosios bana krävde många rivningar, det blev få felfria i klassens början. Tekniskt, snävt och trångt mellan hindren. Men, det såg här och där ut som om underlaget släppte lite i ytan, flera ekipage halkade lite i de tvära svängarna.
– Jag konstaterade att det släppte lite i början men anser inte att det påverkade någons chanser. Det är verkligt tvära svängar i banans bortre del, det frestar, förklarade banbyggaren Anthony D’Ambrosio.
Penelope Leprevost och hingsten Vagabond de la Pomme nollade i säker stil men klämde inte Delaveaus tid. Hon lade sig på en temporär andraplats och slutade sexa.

Vårt svenska hopp Douglas Lindelöw med sin välhoppande Casello gjorde en hårresande bra runda, så väl över varje hinder. När sista Longines-oxern föll var det nästan obegripligt, ett ynka pet. Efter ritten ligger han på 17:e plats, väl med för att komma med vidare.
– Jag tyckte rundan var bra och jag höll planen jag gjort upp. Det var ett himla oturligt nedslag på sista men Casello hoppade väldigt bra i övrigt. Det är mycket som kan hända ännu ändå, menade Douglas efteråt.

Segerrundan kom från Bertram Allen, 19-årigt Boy Wonder, med underbara Molly Malone V gjorde det igen! Med igen menar jag samma bravad som på VM genom att sätta en makalös tid och skapa sig en bra utgångspunkt i resten av tävlingen. Det blev 65,45 sekunder, de putsade tiden med en sekund.

Regerande titelhållaren Daniel Deusser hade en supersnabb tid på gång men rev med Cornet D’amour och ligger nu bara på tionde plats. Men det skulle visa sig att gammal är äldst! Flexible, 19 år och hans ständige partner Rich Fellars nollade på näst bästa tiden på 66,11 sek och slutade tvåa.

För övriga svenskrelaterade hopp gick det sämre. Markus Ehning tog några språng med Singular LS La Silla men hingsten visade inte sin vanliga form, tjurade och visade lite protest. På 8a tog det stopp och Markus valde att utgå efter att ha hoppat Bellagio-hindret.

Uppdatering: Från stallet rapporterades initialt av FEIs pressavdelning att hingsten hade ett pågående kolikanfall, Det visade sig vara en sammanblandning inom det tyska teamet. Det var Marco Kutchers häst, 12-årige valacken Cornet’s Cristallo, som inatt behandlats på klinik här.

Rich Fellars bekräftade att Flexible haft sitt livs första kolikanfall för någon dag sedan då hans groom plötsligt noterat annorlunda beteende. Det gick att häva och Rich Fellars menade att Flexible som älskar publikstöd kändes 4-5 år yngre bara genom att gå in på banan till publikens jubel.

Resultat i klassen
Resultat enligt finaltabellen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden