Hoppning
19 oktober 2016 12:30
Ridsportplus

Ung hopptalang siktar högt

I söndags red Joel Torstenson in på tredje plats i Grand Prix-klassen för juniorer över 1.40-hinder i danska Odense. Men Joel är bara 14 år, och därmed fortfarande children-ryttare.

Ung hopptalang siktar högt
Joel Torstenson och Felix tog en fin tredjeplats vid helgens junior-GP i Odense. Joel är bara 14 år och fortfarande childrens-ryttare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Joel Torstenson bor utanför Västerås på gården Dräggesta. Där har också hans bästa häst Felix växt upp. Nioåriga Felix, e. Feliciano-Imperator, är uppfödd av familjen och Felix mamma Marta tävlades framgångsrikt i Svår hoppning av Joels pappa Ola. En riktig familjeaffär alltså.

    – Felix är stor, men känslig och har mycket motor. Vi trivs väldigt bra tillsammans och jag kan lita på honom till 100 procent, förklarar Joel.

    Joel och Felix gjorde sina första starter tillsammans i maj 2015. Då hade pappa Ola ridit två 1.30-hoppningar på valacken, men sedan dess har Felix och Joel varit ett team. Under 2015 var ekipaget också med individuellt vid childrens-NM i Finland och slutade på sjätte plats.

    I år har ekipaget tagit ett rejält kliv uppåt i klasserna med många fina resultat i 1.30-klasser. Debuten i 1.40-hoppning skedde i norska Drammen, sedan har det blivit ytterligare en 1.40-start på svensk mark innan det var dags för den tredje 1.40-starten i helgen vid de 2-stjärniga tävlingarna i danska Odense i Grand Prix-klassen.

    Joel Torstenson siktar på att rida 1.50-klasser med Felix nästa år och redan i år blir det start i junior-SM. Foto: Jennifer Åström
    Joel Torstenson siktar på att rida 1.50-klasser med Felix nästa år och redan i år blir det start i junior-SM. Foto: Jennifer Åström

    – Det gick inte så bra första dagen i Odense, men sedan blev han bättre och bättre. Inför söndagens GP kändes han jättefin och inne på banan var han helt fantastisk, berättar Joel stolt.

    Det blev en felfri ritt, något som Joel inte riktigt hade räknat med.

    – Vi fick två nedslag i omhoppningen men det räckte till en tredjeplats. Jag var nog lite chockad över att han gick så bra i grunden och hann inte ladda om till omhoppningen. Dessutom var Felix lite trött i kroppen, det var nog därför han rev, tror Joel.

    Den felfria grundomgången i Grand Prix-hoppningen gör att Joel och Felix är kvalificerade till junior-SM i november. En tävling som han planerar att rida.

    – Det känns bra att få vara med och rida junior-SM redan i år, menar Joel.

    Ett huvudmål i början av året var att försöka komma med i det svenska childrens-laget till NM och EM. Men i stället har Joel valt bort alla childrens-tävlingar under sommar och höst för att satsa högre.

    – Jag blev besviken när Thomas (*Fasteus, ledare för ponny och children, reds anm.) sa att jag inte hade en chans att vara med i något lag tidigare i våras eftersom jag inte hade en tillräckligt bra och rutinerad häst. Så då skippade jag childrens-SM och har valt att köra ett eget race i stället, förklarar Joel.

    Förutom Felix finns även halvbrodern Filip hemma i stallet. Filip, e. For Feeling-Imperator, är inte lika rutinerad och har gjort några starter i 1.30. För närvarande är han under igångsättning efter en tids vila, men snart tillbaka på tävlingsbanorna igen.

    Med heta Hidalgo har Joel tagit flera topplaceringar i 1.20- och 1.30-klasser. Foto: Jennifer Åström
    Med heta Hidalgo har Joel tagit flera topplaceringar i 1.20- och 1.30-klasser. Foto: Jennifer Åström

    Med i Odense är också Hidalgo (sto, f-08 e. Hip Hop-Acord II) som ägs av Jan-Ove och Britt Hallgren och som tidigare har ridits av Jens Fredricson.

    – Hon har gått jättebra här i Odense, men tyvärr ett ned i varje klass, annars hade vi haft fina placeringar, berättar Joel.

    Felix, Filip och Hidalgo är tre väldigt olika hästar både i storlek, temperament och hur de ska ridas. Något Joel ser som en fördel.

    – Jag tycker det är bra att ha det så, då får man lära sig att rida på olika sätt redan från början och får med sig många ridstilar.

    Målet för 2017 är att kvala Felix till 1.50, och starta några 1.50-klasser under året. Men närmast väntar ytterligare en tävlingshelg i Odense. Felix och Hidalgo har varit kvar i Danmark tillsammans med mamma Jenny som har fått ta hand om hästarna medan Joel åkte hem och tog hand om resten av hästarna samt gick i skolan ett par dagar. För i dag bär det söderut till Danmark igen och formen ska finslipas inför helgen.

    – Jag kommer att rida samma klasser som förra veckan, med en ny start i 1.40 med Felix, berättar Joel, som den här gången kommer att vara förberedd om det blir omhoppning på nytt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden