Hoppning
16 november 2016 23:32

Hoppryttarna säger nej till tre i OS-lagen

Lagom till Internationella Ridsportförbundets generalförsamling kommer hoppryttarna med sitt motförslag om OS-hoppningens format. De argumenterar hårt för att behålla fjärderyttaren i lagen och vill istället minska antalet deltagande lag.

Hoppryttarna säger nej till tre i OS-lagen
Blir det tre eller fyra ryttare på pallen framöver? Franska kvartetten blev årets vinnarlag i OS-hoppningen.

För att ridsporten ska få behålla sin plats i OS måste sportens format moderniseras och förenklas. Detta diskuterades under generalförsamlingen förra året och Internatoinella Ridsportförbundet (FEI) kom med ett förslag till förändringar inför OS 2020. Nu har hoppryttarna via International Jumping Riders Club (IJRC), där en rad svenska proffs som Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann är medlemmar, kommit med sitt förslag – bara några dagar innan årets generalförsamling som inleds på lördag.

IJRC konstaterar att de stöder FEI:s mål att utöka antalet deltagande länder, men de vill inte att det nås på så vis som FEI har föreslagit.  FEI vill att fjärderyttaren försvinner ur lagen och att dagens 15 lag utökas till 20.

Hoppryttarna föreslår istället 13 eller 14 lag med fyra ryttare vardera plus 19 eller 23 individuella ryttare för att nå upp till 75 deltagare. På så vis blir det minst 33 nationer, precis som i FEI:s förslag, men fler som tävlar individuellt. IJRC framhåller att de atleter som förtjänar att vara med i OS får en större chans att delta, även om de inte är uppbackade av en nation med tradition inom sporten som kan kvala in med ett lag.

Vikten av att behålla fyra ryttare per lag och därmed ha rätt att stryka ett resultat (drop score) betonas om och om igen. Det tyngsta skälet som lyfts fram är hästens välfärd.
– Vi arbetar i en sport med djur och det är inte rätt att en ryttare, för att hålla laget levande, potentiellt ska vara under pressen att rida en häst i en situation där hästen kanske inte bör hoppa, säger föreningens Ben Maher (OS-guld i lag 2012)  i en kommentar till förslaget och säger vidare att det är ett ”väldigt dåligt beslut” att ta bort drop score-systemet.


Två av IJRC:s namnkunniga medlemmar: Scott Brash och Ben Maher. Foto: Roland Thunholm

Även spänningen som det medför att tre av fyra resultat räknas uppges vara en anledning till att behålla fjärderyttaren. International Jumping Riders Club förklarar att drop score inte är svårt att förstå för publiken och att de inte vill att hoppningen ska kunna vara avgjord efter bara en runda.
– Det är det som gör vårt sport spännande och kittlande ända till slutet. I senaste OS och i många mästerskap är det upp till sista ryttaren i den sista rundan, säger Maher som slutligen konstaterar att antalet lagmedlemmar ska förbli som det är i dag:
– Det är för hästens välfärd och för vår sports välfärd.

Här kan du läsa International Jumping Riders Clubs förslag i sin helhet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden