Hoppning
22 november 2016 05:30

Svensk banbyggare i Scandinavium

För första gången på många år kommer en svensk banbyggare att ha huvudansvaret för världscuptävlingarna i Scandinavium, Göteborg. Vid tävlingarna i februari 2017 är det Peter Lundström som ska ge världscupryttarna rätt utmaning.

Svensk banbyggare i Scandinavium
Peter Lundström blir första svenska banbyggare vid Scandinavium-tävlingarna i Göteborg på många år när han får huvudansvaret för banorna 2017.

Peter Lundström har många nationella och internationella banbyggaruppdrag på sitt samvete.

Förra helgen var det SM på Strömsholm, och nu till helgen är det dags för de internationella hoppklasserna i Sweden International Horse Show i Friends, Stockholm. En 4-stjärnig tävling som han har haft huvudansvaret för under flera år.

Men till våren väntar ett ännu större uppdrag. Finalen i Världscupens västeuropeiska liga, den sista deltävlingen innan det står klart vilka ryttare som får åka till finalen i Omaha, USA.

– Att bygga i Scandinavium är förstås väldigt stort. Visserligen var Top-10-finalen i Globen också en 5-stjärnig tävling och på så sätt jämförbar med detta, men det här är ändå under flera dagar och med Europafinal i Världscupen som huvudnummer, så det ska bli roligt, förklarar Peter.

Peter har varit assisterande banbyggare i Scandinavium sedan 2008, och på så sätt arbetat tillsammans med många av de mest etablerade banbyggarna. Eftersom tävlingarna 2017 är hans ”världscupdebut” i de största sammanhangen kommer han att ha holländaren Louis Konickx med som mentor och bollplank.

– Jag har dock byggt världscupdeltävlingar tidigare då jag har varit i Polen två gånger. Men det är i den östeuropeiska ligan så det som väntar i Scandinavium är något helt annat, konstaterar Peter.

Peter och Louis kommer även att arbeta tillsammans under EM-tävlingarna nästa år, men då är det holländaren som har huvudansvaret för mästerskapsbanorna och Peter är med som assisterande banbyggare.

För att göra ett så bra jobb som möjligt vid Scandinavium-tävlingarna kommer det att bli ett par intensiva veckor i början på 2017.

– Jag kommer att åka iväg och jobba på ett par större tävlingar innan Göteborg, bland annat Amsterdam som visserligen inte har en världscupdeltävling, men som alltid har ett väldigt starkt startfält, berättar Peter och förklarar att det är viktigt att kunna vara på plats och se vad som krävs för att få rätt utslag och hitta rätt svårighetsnivå på banorna.

Arenan i Scandinavium är lite speciell och ganska liten jämfört med många av de andra platserna för världscupdeltävlingar. Något som Peter mer ser som en fördel.

– Eftersom det är lite mer svårhoppat på grund av måtten så kan man få ett bättre utslag utan att göra hindren jättestora, menar Peter och konstaterar att man helst inte vill ha så många i en världscupomhoppning som det har blivit på flera ställen under hösten.

Hur många Peter får till omhoppning på ”sin” bana i Göteborg, får vi se sista söndagen i februari 2017.

I nästa nummer av Ridsport, som kommer ut nu på torsdag, kan du läsa ett längre reportage om Peter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden