Hoppning
29 november 2016 12:00

”Banbyggarna måste bli bättre”

Han startade sin karriär som banbyggare redan i tonåren, mest av en slump.
I senaster numret av tidningen Ridsport får vi träffa en av Sveriges bästa banbyggare, Peter Lundström.
Läs ett utdrag ur artikeln här.

”Banbyggarna måste bli bättre”

SM och OS är över och Peter Lundström har tid att sitta ner hemma på gården utanför Enköping och dela med sig av tankar och funderingar.

Som för de flesta med en karriär inom ridsporten får vi spola tillbaka tiden många år för att hamna där hästarna klev in i Peters liv.

– Mina föräldrar är inte ryttare Men storasyrran Helena plogade väl vägen lite, hon fick någon ponny och så rann det på. Jag hängde nog bara på, det bara blev, säger Peter Lundström.

– Det var en ren tillfällighet. Vi behövde banbyggare i klubben. Jag minns inte exakt hur gammal jag var, bara att jag inte hade körkort än. På den tiden var det mest gubbar som höll på, jag tänkte nog inte ens på att det jobbet fanns, säger han.

År 1998 hade Peter Lundström hunnit fylla 30. Två år tidigare hade han blivit Sveriges yngste A-banbyggare. Nu ska han bygga sitt första SM, på hemmaplan i ridhuset på Enköpings Ridklubb. Han minns fortfarande känslan

– Det är en sådan stor händelse i mitt liv som jag minns väldigt bra. Det blev en publiksuccé och det tog sig väldigt bra. Jag tror väl att det var Lisen Bratt som vann det året, säger Peter Lundström.

Efter tävlingarna tog representanter från Stockholm Horse Show kontakt med Peter – han skulle vara med och lära sig i Globen. Dörren till de stora arenorna hade precis ställts på glänt för grabben från Enköping.

– Det var en början, för att få rutin på den nivån. Man var otroligt engagerad och det var skitkul att vara där, säger Peter.

I dag bygger han ungefär 20 helger per år, allt från mindre klubbtävlingar till internationella tävlingar, nu senast på Friends Arena.

– Jag trivs bra, men det är absolut inte fancy, inte ens på de stora tävlingarna. Jag börjar väldigt tidigt, är på plats hela dagen, sitter vid datorn, bygger, sitter vid datorn igen.

– Drivkraften ska vara att fortsätta utvecklas och få ryttarna att trivas, inte att tjäna pengar.

Däremot vill han öka kompetensen hos arrangörer och banbyggare.

– Jag skulle vilja få upp lägstanivån. Jag vet att många som tävlar unghästar kan råka ut för vad som helst i anläggningsväg. En tävling är aldrig bättre än den svagaste länken. Är underlaget halt eller hårt kan det förstöra en hel tävling.

– Samma sak gäller om du har en kass banbyggare eller överdomare …

Text: Lotten Engbom

 

Fakta

TIPS!

Läs hela den långa intervjun som Ridsports reporter Lotten Engbom gjort med Peter i senaste numret av ridsport (23-2016). Tidningen finns ute i butik till och med den 7 december.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden