Hoppning
2 december 2016 11:28

Ny ledartrio för hopplandslaget spikad

Nu är klart vilka som ska hjälpa förbundskapten Henrik Ankarcrona att lotsa hopplandslaget mot nya medaljer. Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson och Pether Markne som har två av hopp-Sveriges tyngsta meritlistor är tillbaka i landslagsledningen. (Uppdaterad)

Ny ledartrio för hopplandslaget spikad
Nya namn i hopplandslagets ledning: Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson och Pether Markne.

För en månad sedan tillträdde Henrik Ankarcrona som förbundskapten för det svenska hopplandslaget. De två nya namnen i ledningen som tillsammans med Henrik ska utgöra den viktiga ledartrion är Pether Markne och Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson.

Ny landslagsveterinär för hoppning och dressyr efter Jonas Tornell blir Rasmus Westgren, Ängelholm.

”Jag vill ha ett litet team med mycket erfarenhet från olika delar av hoppningen. Med Ancan och Pether har jag hittat de resurspersoner jag behöver i mitt jobb”, säger Henrik Ankarcrona. 

”Vi har börjar jobba tillsammans redan och första träffen med hopplandslaget blir i januari,” fortsätter Henrik.

Både Pether och Ancan har gedigna meritlistor och har tidigare haft uppdrag i landslagsledningen. Ancan Carlsson är bland annat verksamhetsansvarig för häst på Flyinge och programansvarig för beridarprogrammet. Hon är A-tränare i hoppning och hennes elever har tagit drygt 35 mästerskapsmedaljer sedan 1999 upp till EM-nivå. Hon har tidigare varit assisterande förbundskapten för seniorlandslaget 2006–2010. 

Pether Markne är A-tränare i såväl hoppning som dressyr och har ridit OS i den sistnämnda grenen. Pether har varit förbundskapten vid sidan av Sylve Söderstrand under en period och även varit landslagstränare. Han tränar idag flera av landets främsta ryttare, bland andra Malin Baryard Johnsson och Helena Persson.

Pether Markne går in som resursperson med förbundets vokabulär.
– Vi har en otrolig kompetens i gruppen på alla plan, från ridtekniskt till gällande utbildning av yngre hästar och matchning. Vi är en grymt kompetent grupp tillsammans som alla känner en genuin, ärlig glädje inför att vara stödben och vägvisare i sporten, säger Pether.

Vad säger du om dina kollegor?
– Henrik har väldigt många bra karaktärsdrag för en ledare och hans kombination av personlig framtoning och meriter upp till femstjärnig hoppning gör honom ytterst kompetent. Ancan är otroligt driven med massor av energi. Hon har ett stort kunnande, är strukturerad och skulle aldrig göra något halvdant.

Vad tycker du är viktigt i ett ledarskap?
– Öppenhet, respekt och ärlighet är jätteviktigt, och likaså ett stort förtroende mellan ryttarna och oss. Det kommer att bli ett riktigt teamwork med mycket positivitet och engagemang. Vi som grupp fyller i varandras luckor och boostar styrkorna. Samtidigt måste det alltid finnas någon ansvarig och det är förstås Henrik., summerar Pether Markne.


Förbundskapten Henrik Ankarcronas team är spikat. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden