Hoppning
26 april 2016 18:45

Det riktiga svaret saknas

"Det måste vara något riktigt allvarligt i kontroversen mellan Ridsportförbundet och förbundskapten Sylve Söderstrand. Det kan inte bara vara ett icke undertecknat avtal. Annars entledigar man inte en förbundskapten med tre månader kvar till OS." Det skriver Ridsports reporter Christel Behrmann i en analys av läget.

Det riktiga svaret saknas
Sylve Söderstrand på EM i Aachen 2015. Photographer Roland Thunholm

Sent måndag kväll meddelade förbundet ryttarna att Söderstrand inte ska fortsätta med sitt arbete. Anledningen avslöjades ett dygn senare: det avtal som gjorts mellan förbundet och Söderstrand är formellt inte undertecknat. Därför gällde plötsligt den uppsägning som Söderstrand lämnade in den 22 februari.

Ryttarna, kallade till en plötslig telefonkonferens, blev helt tagna på sängen när de delgavs förbundets beslut. Och (nästan) samtliga ilsknade till. Till och med Henrik von Eckermann som verkligen inte brukar göra några kontroversiella uttalanden och alltid varit sparsam med de stora orden. Malin Baryard Johnsson har ilsknat till ordentligt, Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson likaså.

Det är inte så konstigt, nu rubbas de grundvalar de står på och som de arbetar efter inför OS. Visserligen har alla sina personliga planer och planeringar men allt och alla är ihopknutna kring landslagsledningens sedan länge upplagda schema, med ett och samma mål i sikte.

Kontroverser som kräver någons avgång kan alltid uppstå, men inför OS brukar man lägga sådant åt sidan och lösa allt på det sätt som är bäst för alla parter. De olympiska spelen är inte vilken dussintävling som helst, det krävs som sagt lång, lång förberedelse. De aktuella ryttarna är uppbackade av SOK (Sveriges Olympiska Kommitté), inte minst ekonomiskt.

Många av förberedelserna, som ryttarnas fysiska träning, kost och mental träning, görs tillsammans med landslagsledningen, i samarbete med SOK, med ständiga uppföljningar och sammankomster med teambuildning. Här har förbundskaptenen en oerhört viktig roll, som länk, men kanske ännu viktigare, som vägvisare, uppbackare, observatör och inspiratör.

Sylve Söderstrand har ryttarnas förtroende, ryttarna vill ha honom kvar. Deras krav har varit högljudda under hela tisdagen. Enligt ett uttalande säger Brömster att man inte kommer att ta hänsyn till ryttarnas krav. Det är oerhört allvarligt. Och det är därför som det måste ha skett något oerhört kompromenterande, mer än en utebliven underskrift, för att förbundet ska ta till den drastiska åtgärden att enteldiga Söderstrand med omedelbar verkan – och på samma gång äventyra den svenska insatsen på de olympiska hoppbanorna i Rio.

Att kasta in någon annan som ska göra Söderstrands jobb finns inte på kartan, och dessutom, vem skulle det vara? Och vem skulle kunna/våga/vilja ta ett jobb som kommer att bli så utsatt?

Det ska bli oerhört intressant att så småningom få Ridsportförbundets verkliga motivation till sin åtgärd!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden