Hoppning
2 maj 2016 16:00
Ridsportplus

Markne: Handen är ingen rullator

Clinic för Pether Markne stod på programmet på söndagseftermiddagen i Helsingborgs ridhus. Medverkande och affischnamn var bloggaren och tävlingsryttare Nellie Berntsson och ”Bonde söker fru”-Pontus Hugosson. Ett tvåtimmars pass för att inspirera unga ryttare till bra ridning.

Markne: Handen är ingen rullator
Ett drygt 80-tal besökare kom på clinicen. LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Och visst hade många unga ryttare hittat dit även om det fina vårvädret säkert påverkade antalet. Ett drygt 80-tal besökare lät sig inspireras och få goda råd. Arrangör var nystartade Horse & Pony Youth Club med Sara Silfverberg i spetsen och Helsingborgs Fältrittklubbs ungdomssektion.
    – Jag är här för att jag gärna vill sprida kunskap som ger ringar på vattnet och inspirerar unga ryttare. Genom Markne Academy så arbetar jag redan mycket mot ungdomar men detta är ännu ett sätt, berättade Pether Markne innan clinicen drog igång.

    Sits och grundridning
    De första ryttarna var Alicia Hall med Laura W och Älva Fors med It’s Magic, båda från arrangörsklubbens ungdomssektion. Deras träningspass skulle handla om sits och grundridning. Redan i lättridningen fick de arbeta för att hitta balansen och få hästarna avspända.
    – Kommunicera med din kropp, menade Pether Markne. Det är viktigt att kunna påverka hästarna redan i lättridningen och rida med en oberoende hand. Spända hästar har ofta oroliga munnar.
    Alicia och Älva fick fokusera på att rida lätt långsammare, så att hästarna skulle vila längre tid på varje ben.


    Älva Fors med skimmeln It’s Magic och Alicia Hall med Laura W fick träna på sits och grundridning.

    Övergångar med skrittsteg
    Därefter övergick de till att lägga in övergångar med skrittsteg. Älvas häst var energisk och het och Pether påtalade vikten att behålla kontakten med hand och skänkel på den heta hästen. Alicia fick arbeta med volter för att få sin häst till bättre kontakt för den inre skänkel till yttre tygeln och Pether påpekade vikten av att rida framåt även när hästen är orolig i munnen.
    – Det blir gärna glapp i kontakten med hästen, om man rider för långsamt. Det är lite som att cykla långsamt, det är svårt. Så rid framåt.
    Även i galoppen fick Alicia och Älva träna på att rida med ”långsammare varvtal” för att få hästarna att stanna längre tid på varje ben. Och Pether poängterade vikten av att inte falla framåt i sitsen utan att våga sitta kvar på rumpan för att få hästen självbäring.

    Klassisk bomövning
    Första hoppövningen var en klassisk bomövning med tre bommar med fyra galoppsprång mellan. Älva fick träna på att bryta av till skritt men behålla linjen och även göra halt mellan hindren när hennes häst inte ville vänta mellan hindren.
    – Tänk er att hjälperna är på en skala mellan 1-10. Det är viktigt att man håller sig så mycket som möjligt mellan 1-5 i sin ridning. Att finslipa sina hjälper och få hästen att vänta med små hjälper.

    Låt det ta tid
    Nellie Berntsson med sin häst Conte de la Cour TH, kallad Saga, och Pontus Hugosson med Contina kom därefter in för att visa lite fler hoppövningar. Men även de fick börja med att få hästarna avspända och avslappnade genom övergångar.
    – Låt det ta tid! Ner med axlarna och få hästen att vänta på dig. Det är lätt att man sitter och hivar och drar när det inte fungerar direkt. Men handen är ingen rullator för hästen utan den ska vara självbärig.
    Nellie och Pontus fick träna på samma bomlinje som de tidigare ryttarna men med en bom bortplockad. Övningen var då att kunna få hästen att stanna och vänta i galoppen. Bomövningar är lite som ”kinderegg”. Med två bommar kan man träna rakhet, linjen och se att hästen väntar på dig.
    – Det är lätt att bli en bizzie ryttare som gör för mycket, påpekade Pether när Pontus ville hjälpa sin häst lite för mycket.


    Pontus Hugosson med Cortina och Nellie Berntsson med Saga får rida många olika linjer.

    Många hinder och språng
    Därefter fick de rida många linjer och träna på att verkligen stanna på linjen både före och efter hindret och att behålla sitsen.
    – Jag har ofta många hinder och många språng, berättade Pether.
    – Det gäller att bara fortsätta och rida språng efter språng, 14-17 stycken kanske men på låga höjder. Det är viktigt att få flow och flyt och samspelet att fungera. Det är lätt hänt att alltid avbryta när något går fel men det kan man inte göra på banan så det är bra att träna på att bara rida vidare.

    Äg din satsning
    Pether berömde Pontus ridning som enkel och positiv. Att han alltid valde att rida framåt men ville att han skulle rida med mindre kroppsspråk.
    – Låt hindren komma till dig, jaga dem inte.
    Nellie fick beröm för sin fina hand och att hon vågade mjukna i handen trots att hennes häst tog tag. Men fick tillsägelse att inte slarva med vägar och linjer.
    Och alla på läktaren fick rådet att omge sig med folk man litar på och försöka få input och inspiration i vardagen, träna grunder och ha roligt.
    – Du äger din egen satsning, avslutade Pether.

    Text och foto: Lotta Gyllensten

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden