Hoppning
23 juni 2016 10:50

Petronella Andersson är skadad

Petronella Andersson har verkligen haft otur på sistone. Först trillade hon av och fick hjärnskakning och bröt tummen. En vecka senare föll hon av igen och slog axeln ur led. Nu är det mitella och ridförbud som gäller.

Petronella Andersson är skadad
Belgienbaserade Petronella Andersson är borta ur sadeln för ett tag. Hon har trillat av och slagit axeln ur led. LottaGyllensten

Säsongen började ganska bra för Petronella Andersson, en av ryttarna hos belgiska Stephex Stables. Hon fick ta över försäljningshästen Toulago (e Toulon-Carthago), tidigare riden av Pius Schwizer på högsta nivå, och tog bland annat placeringar vid Nations Cup-meetinget i Rom där hon red utanför laget.

Men för tre veckors sedan var oturen framme. Petronella skulle ta några språng hemma med en häst som sedan skulle åka iväg till tävlingar i Sopot, Polen.
– Jag kommer inte ihåg vad som hände men de har berättat att jag skulle hoppa en kombination och att hästen stod emot så jag försökte styra ut innan B-hindret men då hoppade hästen hinderstöden i stället, berättar Petronella.

Fick hjärnskakning och minnesförlust
Hästen höll sig på benen men Petronella trillade av och slog huvudet hårt i marken. Det ledde till hjärnskakning och fem-sex timmars minnesförlust och en bruten tumme.

En vecka senare var Petronella dock tillbaka i sadeln igen. Huvudet kändes okej men runt högerhandens tumme hade hon ett gipsbandage. Tanken var att hon skulle hoppa en häst över ett 80 centimeter högt hinder.

– Det var inte det mest begåvade jag har gjort, konstaterar Petronella.

Hästen tog nämligen av ett språng för tidigt och hon föll av igen. Även denna gång gick det bra för hästen men Petronella slog axeln ur led.

– Så ont har jag nog aldrig haft. De kunde inte flytta på mig så ambulansen fick komma och ge mig smärtlindring så jag somnade, berättar Petronella.

Första bandagen var som en ”tvångströja”
Första veckan hade hon ett bandage ”som var som en tvångströja” men nu är den utbytt mot en mitella som gör det lite lättare att röra sig även om det fortfarande gör ont.

– I natt var första gången som jag kunde sova så det går i alla fall framåt. Nu på fredag ska axeln undersökas igen för att se om den måste opereras så att den inte blir instabil i framtiden, men jag hoppas inte det, säger Petronella.

Om det inte blir någon operation tar det enligt läkarnas uppskattning sex till åtta veckor för axeln att läka. Tills dess får Petronella ta det lugnt.

– Jag gör inte så mycket. Sitter på utebanan och hjälper tjejerna som rider mina hästar. Är lite på kontoret och hjälper till. Jag tänkte också passa på att åka hem till Sverige och hälsa på, säger Petronella som egentligen skulle ha hoppat i Falsterbo men som nu får besöka tävlingen till fots i stället.

– Det var lite dålig tajming på det här. jag missar flera roliga tävlingar. Dels skulle jag ha ridit i Falsterbo, dels har vi våra egna internationella tävlingar i Knokke som börjar nästa vecka. Men det passar väl aldrig bra att skada sig och det kommer ju fler tävlingar, konstaterar Petronella som denna gång tänker försöka hålla sig från sadeln tills hon är bra så ingen ny olycka händer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden