Hoppning
22 september 2016 15:59

Tufft för Sverige – missar finalrundan

Det gällde att vara ett av de åtta främsta lagen för att hoppa vidare i Nations Cup-uppgörelsen. Svenska laget fick en tuff start med 14 fel och sedan fortsatte den dystra trenden vilket betyder att Sverige missar avgörandet på lördag.

Tufft för Sverige – missar finalrundan
Angelie von Essen och Newton Abbot startade som nummer två för Sverige. Lotta Gyllensten

UPPDATERING: Läs intervju med Ragnar Bengtsson om revanschlusten

En tuff uppgörelse väntade när 18 toppade lag gjorde upp i första omgången av Nations Cup-avgörandet med start klockan 16.00. De åtta främsta lagen går vidare till lördagens final. Övriga tio lag hoppar Challenge Cup imorgon och bland dem finns Sverige efter ett totalresultat på 30 fel och placering 17 av 18 lag.

Tre lag, USA, Belgien och Tyskland, fick bästa möjliga start med noll fel.


Malin var först ut. Arkivbild: Roland Thunholm

Sverige startade som nummer 16 med Malin Baryard Johnsson på Cue Channa som första ryttare ut och det såg till en början väldigt lovande ut. När bara några få hinder återstod sprack drömmen om den perfekta starten för laget. Efter ett riv på oxern innan trekombinationen, som är näst sista hindret, rev de även kombinationens insprång rejält vilket ledde till stopp på mellanhindret.

När Malin och Cue Channa tog om trekombinationen gick det desto bättre, men 14 fel skrevs in i protokollet och nu är det upp till lagkamraterna om laget får hoppa vidare. Sex av 18 lag fick till en felfri start, bland annat Brasilien, Holland och USA tack vare SWB-stoet Ohlala och Lauren Hough.

Angelie von Essen var nästa svensk ut med Newton Abbot, som såg stundtals svårmanövrerad ut för att citera FEI-tv:s kommentatorer. Sveriges dystra facit blev ännu mörkare redan på hinder ett som ekipaget rev och det fortsatte sedan via bland annat ett tramp i vattnet och två ner i trekombinationen.

Angelies 20 fel betyder att Sverige kan sluta som bäst på Malins 14 fel.

Tre länder har lyckats med att få två felfria ekipage i mål efter första halvlek. Det är Storbritannien, Tyskland och Italien som har skaffat sig det fina utgångsläget. Tio av totalt 26 ryttare har gått felfritt.

Sverige är inte ensamt om att ha dragit på sig en hög med fel i den tuffa första finalomgången.  Exempelvis Österrike har 12+8 fel och Columbia har ute+8 fel i protokollet efter två ryttare.

I tredje omgången stod Charlotte Mordasini med Romane du Theil för den svenska insatsen. Det blev det bästa resultatet hittills för laget med 12 fel.

Resultatet betyder att Sverige som bäst kan sluta på 26 fel och missar finalen på lördag. Istället blir det tröstfinalen Challenge Cup imorgon.

Rolf-Göran Bengtsson och Clarimo Ask lyckades avsluta med det färmsta svenska resultatet för dagen. En prima runda förutom ett nedslag på utsprånget i den trekombination som gett laget så många fel idag blev resultatet.

 
Ragnar Bengtsson leder laget. Foto: Lottapictures

Dagens tävling och Challenge Cup streamas gratis:


Start- och resultatlistor

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden