Hoppning
24 september 2016 10:49

Svensk besvikelse över inställd B-final

Igår satte regnet stopp för B-finalen i Nations Cup och senare stod det klart att klassen helt ställs in. ”Det är jäkligt tråkigt” säger Ragnar Bengtsson som hade hoppats på att klassen skulle genomföras senare under helgen.

Svensk besvikelse över inställd B-final
Såhär såg banan ut igår kväll.

UPPDATERING: B-finalen rids söndag förmiddag. Läs ny artikel här.

Det häftiga regnovädret igår gjorde att Challenge Cup, som är B-finalen i Nations Cup, inte kunde gå som planerat.  Det senaste beslutet innebär att klassen ställs in helt till svenska lagets besvikelse.
– Det är jäkligt tråkigt. Visst var det extremt väder igår kväll, men vi ville att klassen skulle genomföras vid ett annat tillfälle. Nu på förmiddagen är det ju exempelvis inget annat än en liten klass vid 12, säger förbundskapten Ragnar Bengtsson till Ridsport och tillägger att han dock inte vet än om banan är ridbar just nu.  

Förbundskapten Ragnar Bengtsson. Foto: Lottapictures

Det svenska teamet var minst sagt revanschsugna efter torsdagens Nations Cup-runda där de kom näst sist. I Challenge Cup skulle de och nio andra lag ha ridit om 800 000 kronor i förstapris, men nu får de alltså inte chansen. Det råder viss förvirring på tävlingsplatsen om varför klassen är helt inställd och Ragnar Bengtsson är på väg till ett chef d’equipe-möte för mer information.
– Ingen fattar någonting just nu. Huvudsyftet med att vara här är ju Nations Cup, oavsett om det är A- eller B-final. Mycket pengar står på spel och våra ryttare har ändå gjort ett kval, så visst borde få rida sin B-final, säger Bengtsson.

Finns det något annat för svenskarna  att rida?
– Det finns bland annat ett GP-kval idag.  De har åtminstone ändrat så att man kan lämna in senast klockan 11 idag istället för senast dagen innan vilken häst som ska gå vilken klass, så den fördelen har ryttarna fått i alla fall. Det blir inte detsamma ändå – det är ju nationshoppningen som är det viktiga och det är för den vi är här.

Det var en enig grupp med ground jurys president, tekniska delegater med flera som i samråd med arrangören beslutade att klassen inte skulle gå igår med hänsyns till hästarnas och ryttarnas säkerhet. Det finns dock ingen tydlig motivering från arrangör eller FEI till varför klassen har ställts in helt.
– Vi hade inget annat val än att avblåsa klassen, men det var inte ett lätt beslut att avblåsa den helt eftersom den har en dominoeffekt på division 1 för 2017 i FEI Nations Cup, säger Nations Cupledningens John Roche i ett pressmeddelande.

För några lag stod ligaplatser på spel i B-finalen. Efter att tävlingen ställs in får Spanien som var tolva i torsdagens Nations Cup-omgång hoppa i division 1 nästa år medan Österrike som landade på plats 13 blir kvar i division 2.

UPPDATERING: B-finalen rids söndag förmiddag. Läs ny artikel här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden