Hoppning
4 januari 2017 17:38

Därför slutade Jacob Hellström

(Uppdaterad med kommentar från SvRF) Sedan det blev klart att Jacob Hellström slutar som landslagsledare för juniorer, young rider och U25 har många undrat varför. De flesta, inte minst Jacob själv, var inställda på att han skulle fortsätta. Nu förklarar han att han inte kunde acceptera avtalets nya villkor.

Därför slutade Jacob Hellström
Jacob Hellström slutar som landslagsledare. LottaGyllensten

I fredags stod det klart att Jacob Hellström slutar som landslagsledare för de unga hoppryttarna efter några år med bland annat två individuella EM-guld för young rider (läs mer här). Efter att i princip ha blivit nedringd av undrande personer berättar han idag på sin Facebook varför.
– Det var nya villkor som jag inte kunde acceptera, säger Jacob till Ridsport och betonar samtidigt att det trots allt är ”no hard feelings” och att han är väldigt glad för sin tid som landslagsledare.
Han berättar att han var helt inställd på att fortsätta sitt uppdrag under 2017 och att det ska skett en muntlig överenskommelse om detta så sent som i början av december.

Enligt honom ska villkoren i avtalet ha ändrats med sänkt ersättning, ny uppsägningstid på 30 dagar och att samtliga ledares ersättning ska delas upp på tolv delar som faktureras månadsvis istället för som innan då den sista faktureringen skedde innan sista mästerskapet i augusti.
– Jag ville ställa upp och kunde acceptera det mesta, men i så fall skulle det åtminstone specificeras i avtalet på vilka grunder uppsägning kan ske. Det känns som ett rimligt krav, men saknades i avtalet. Då detta inte justerades kunde jag inte acceptera avtalet. Utan tydliga förutsättningar saknas helt den långsiktiga tryggheten som behövs i ett uppdrag och man hade kunnat stå utelämnad utan ersättning och avtal efter en eventuell tidig uppsägning.

Har du arbetat på att få till ett avtal du kunde acceptera?
– Det är otroligt viktigt för alla med avtal som är balanserade och rättvisa för båda parter. Vi har hållit på med det länge och försökt få till ett avtal sedan augusti. Nya villkor har kommit under hösten och i takt med att nya detaljer lades fram landade det till slut i detta. Det har tagit onödigt lång tid tyvärr.
Varför väljer du att berätta om det här på Facebook?
– Enda anledningen är att så många har hört av sig och undrat. Jag vill verkligen betona att det har varit fantastiska år med ryttarna och ett otroligt stöd från kollegorna, och jag önskar alla inblandade lycka till framöver.

Svenska Ridsportförbundets skriftliga kommentar till Ridsport i ärendet:
”Svenska Ridsportförbundet uppskattar i högsta grad det arbete Jacob Hellström har gjort och de framgångar ungdomsryttarna haft under hans tid som landslagsledare. Däremot har vi inte kommit överens när det gäller ett nytt avtal.
Avtalen för våra landslagsledare i samtliga grenar följer samma mall.
Avtalet löper på ett år och innehåller bland annat en paragraf om uppsägning av avtalet med en månad från båda parter. Svenska Ridsportförbundet ska ha mycket starka skäl för att bryta ett avtal i förtid.
Vi har inför 2017 infört nya rutiner vilket innebär att landslagsledare erhåller arvode och ersättning för utlägg en gång per månad. I övrigt kan vi inte kommentera enskilda avtal.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden