Hoppning
12 januari 2017 09:15

Dokumentärchefen: Är en stark berättelse

SVT Dokumentärs satsning på Guldläge galopperade rakt in i de flesta hästmänniskors hjärtan och snart kommer dokumentären om ”Allan – den bevingade hästen”. Programchefen Ingemar Persson berättar mer om satsningen och varför han precis som många andra föll för All In.

Dokumentärchefen: Är en stark berättelse
Dokumentärchef Ingemar Persson gillar att bjuda hästfolket på ridsport. (Foto: Fredrik Hjerling och Lottapictures)

I går berättade Ridsport om dokumentären ”Allan – den bevingade hästen” som preliminärt har premiär den 18 april. Storypark med Lisen Lindahl och Henrik Larsson ligger bakom både den och Guldläge.

SVT har valt att satsa på att ge sin publik de båda filmerna och enligt Lisen var det SVT dokumentärs programchef Ingemar Persson som snabbt spann vidare och ville satsa på en Allan-dokumentär utöver Guldläge. Ingemar Persson minns mycket väl hur han, trots litet hästintresse, inte kunde låta bli att fastna för historien om All In.
– Lisen kom hit och vi pratade om att göra vägen till OS till film. Vi började prata om hästen och jag blev bara mer och mer fascinerad ju mer vi pratade om honom, säger Ingemar.

Han berättar vidare hur de lekte med tanken att göra en dokumentär ur hästens perspektiv och när Lisen Lindahl och Ingemar möttes upp efter sommaren, när det hade gått så bra för Peder och All In, bestämde de sig för att satsa på båda dokumentärerna.

Hur har det varit att kunna bjuda hästfolket på saker som Ryttareliten och Guldläge?
– De har känts så, så kul. Vi gör massa olika filmer om olika saker och vill kunna nå olika sorters publik. Här finns en så tydlig publik och det är en rolig grupp att presentera saker för – hästpubliken är väldigt kunnig och det går inte att komma undan med vad som helst. Just genomslaget med Ryttareliten var otroligt och det kändes uppmuntrande för oss.
Har du höga förväntningar på Allan-filmen efter att ha sett Guldläge?
– Verkligen. Det är en så särskild sak det här – den här väldigt speciella hästen som har träffat den här speciella personen. Jag har förstått att Allan är duktig, men att det inte är alla som kan få honom att hoppa så. Nu har han och Peder mötts och kan verkligen förstå varandra – det är en stark berättelse, säger Ingemar och fortsätter:
– Att få gå in i den relationen mellan djuret och människan är roligt och en så speciell sak. Det kan vara bara en bra häst eller bara en bra ryttare, men det är ju samspelet som måste till. Mellan Peder och Allan har det klaffat och det är fint att kunna få berätta hur mötet mellan dem går till.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden