Hoppning
1 februari 2017 11:40

Kungen höll hov på clinic i Billdal

Det var fullsatt i manegen hos Billdals Ridklubb där nästan 800 åskådare trängdes för att få ta del av Rolf-Göran Bengtssons visdom. Under sin clinic instruerade Rolf-Göran såväl hemmaekipage som ryttare från det egna stallet innan han avrundade med en stämningshöjare i form av omhoppning.

Kungen höll hov på clinic i Billdal
Rolf-Göran både instruerade och red under sin clinic i Billdal.

Tre snabba till ”Kungen”
Sportjournalisten Christian Olsson sköter mellansnacket och kallar Rolf-Göran ”Kungen”. Kvällens huvudperson verkar inte alls missnöjd med tilltalet.
Var hittar du inspirationen? Du har ju hållit på ett slag nu…
– Det här är ju det jag alltid drömt om, att få tävla och prestera på den här nivån. Det är alltid kul att se hur långt jag kan komma, kan jag komma en bit till?
Vilket är ditt nästa mål?
– Nästa mål är EM i Göteborg och jag hoppas jag kan vara med och tävla här.
Vem är din nya topphäst?
– Det är ett tomt hål efter Casall Ask, jag har ett generationsskifte bland mina topphästar. Casall gör sin sista start på svenska mark i Göteborg och han kommer troligen att stanna hos oss även efter sin pensionering. Vi har ett par fina kommande hästar som jag hoppas ska kunna bli lika bra.

Unga hingstar inleder
Rolf-Göran undervisar sina tyska beridare ömsom på tyska, ömsom på engelska samtidigt som han förklarar och förtydligar för publiken på svenska. Clinicen rivstartar med två medhavda 6-åriga holsteinerhingstar som visas av beridarna Bart van der Mart på fuxen Casaltino och Isabel Sinnhuber på skimmeln Cinroy. Isabell är ny i stallet och Rolf-Göran har inte instruerat henne tidigare.


Isabel Sinnhuber, här på Cinroy, är ny beridare hos Rolf-Göran Bengtsson.

Hästarna får lite tid att vänja sig vid miljön och växlar tempo på raka och böjda spår. Hästarna ska bjuda med lätt stöd på ytter tygeln, släppa ut halsen och våga söka bettet, komma fram till handen utan att få nosen för långt bakom lodplanet. Det ger en bättre språngkurva när de börjar hoppa. Ryttarna galopperar över en enstaka bom på voltspåret för att göra hästarna mer uppmärksamma på ryttarna.
– Hästens galopp ska kunna regleras och passa för uppgiften. Små simpla lätta övningar under uppvärmningen ger svar på många frågor, kommenterar Rolf-Göran.

Bom bakom hindret
Rolf-Göran lägger ofta en bom bakom hindret för att kunna kontrollera språnglängden.
– Vi kan hjälpa hästen att landa på rätt ben, i rätt galopp, så att den kan galoppera vidare i balans. Hästens vändbarhet beror på balansen och att de landar i rätt galopp.
– Viktigt att ryttaren kan reglera både språnglängden och antalet språng mellan hindren, understryker Roffe och låter ekipagen demonstrera detta mellan två hinder längs långsidan.
– Eftersom Isabels skimmel, som är den mest orutinerade av de två, är lite blyg och inte bjuder framåt utan kryper ihop med nosen bakom lodplan, blir antalet galoppsprång svårt att reglera och antalet språng blir för många.
– Denna häst har ännu inte så mycket vana av så stor publik och nya banor. Då kan de reagera lite olika. Ibland kryper de ihop och ibland rätar de ut sig.
Hästarna börjar känna lite på en två-kombination på långsidan.
– På en ung häst väljer jag att hoppa oxern in och rättuppstående ut, det är lite enklare.  
– Fuxen har ett trevligt grundsprång och välver sig fint över hindren och landar i bra balans, kommenterar Rolf-Göran Barts Casaltino. Det är alltid en fördel att landa i rätt galopp.


Rolf-Göran höll igång.

Hästarna tränas i samma system med samma grundutbildning, så de här övningarna är inget konstigt, vi gör det hela tiden hemma. Alla övningar ska bygga mod och förtroende hos hästarna. De ska känna sig trygga och då får vi ut mer av hästarna, sammanfattar Roffe när de första ekipagen lämnar plats åt den andra gruppen ryttare som representerar hemmaklubben.

Samma grunder, nya ryttare
Det färgmatchade hemmalaget består av Victoria Wallenstam och Anna Olsson på skimlarna Capitano Paul Z och Fire Fly, och Anna Skårberg och Josephine Karlsson på de båda bruna Caprillo KS och Mansini Ltd.


Victoria Wallenstam och Anna Olsson på var sin skimmel gjorde det svårt för Roffe att hålla ordning på vem som var vem i manegen.

Även här är det fokus på grunderna och de inledande övningarna är desamma som för de yngre hästarna.
– Motorn får inte stanna, och den sitter där bak. Därför måste vi driva in i en kortare galopp, eller trav, instruerar Rolf-Göran som ser allt och inte överser med några misstag.
– Halvhalterna ska göras med drivning och hela tiden i riktning framåt, inte med handen. Hästarna går på ganska skarpa bett, observerar Rolf-Göran som tycker att det ställer stora krav på ryttarens hand och disciplin.
– Ju lättare ni kan ta tillbaka hästarna utan att de stretar emot, desto säkrare språng kan ni få över hindret.
 – Yttertygeln reglerar farten om det går lite för fort. Vill man mera framåt får man lätta lite på båda tyglarna.


Rid så rakt du kan! Instruktionerna var tydliga.

– Galoppombytena ska vara så raka som möjligt för bättre balans. Hästarna har ett ben som är lättare att landa på och ett som är svårare. Då måste man vara klar i informationen så går det bra.
– Var lite kvickare i hjälperna och berätta i god tid vart du är på väg. Titta längre fram i språnget så du snabbare är i position för att kunna samarbeta med din häst igen.
– När vi kommer till en kurva måste blicken gå rakt fram över axeln och söka hindret. Det är den informationen som hästen behöver för att veta vilket hinder den ska hoppa.
– Rid så rakt som du nånsin kan! Se till att hålla hästen rak och på linjen framför hindret. Nu tar hästen sista språnget framför hindret utåt vänster. Trampa ner i höger stigbygel för att komma rakt över hästen.

Ryttarna får avsluta med att hoppa bana. Den nya trenden bland banbyggare är att lägga fyra språng in i en kombination med koppelräck in och oxer ut, där man blir lockad att låta hästen hoppa lite flackt in vilket inte fungerar, avslöjar Roffe.

En mästare i aktion
Kvällens höjdpunkt kommer efter pausen då Rolf-Göran rider tillsammans med sina beridare. Både Bart och Isabel rider godkända hingstarna Quibery och Cornetino, medan kungen själv sitter på den 10-årige valacken Chicago som till vardags tävlas av Bo Kristoffersons dotter. De värmer precis som de tidigare ekipagen genom att rida tempoväxlingar i både trav och galopp och kontrollera att hästen svarar framåt för skänkeln och går att ta tillbaka. Hästen ska även följa handen neråt framåt utan att släppa bettet och kontakten.
– Målet är att jag ska kunna öka och minska tempot på olika distanser i förhållande till hindret.
– Viktigt att komma ut ur kortsidor och hörnen med bjudningen kvar för att kunna komma fram till hindret därefter.


Hingsten Quibery och Bart van der Maat.

Systemet är konsekvent och alla övningar börjar lugnt och mjukt över små hinder och kontrollerar tempo, balans och vändbarhet. Redan på denna nivå är det viktigt att hästen följer det tänkta spåret och inte svajar eller viker av. Genomgående är Roffe mycket noga med grunder och petigheter och släpper inte igenom något som inte är så bra som det kan vara för dagen.
Rolf-Göran har förmågan att få varje häst att se glad och nöjd ut. Det är ingen slump.
–  En glad ställer upp och kämpar mer när den är pigg och glad.
Rolf-Göran instruerar och diskuterar samtidigt som han själv rider. Andhämtningen är lätt och bara fartvinden viner i hans mikrofon när han visar precis hur mycket framåt han vill att hästen ska kunna svara för skänkeln. Han berömmer hingsten Quibero.
– Den har ett fantastiskt grundsprång och ska bli intressant att följa. Upp med ryggen och ut med rumpan över hindret, det är så vi vill att en häst ska hoppa!

Efter ett kort resonemang om vikten av att välja rätt linjer för att korta vägen och minska antalet språng, vilket kan vara avgörande för att vinna en omhoppning så avrundar kung Rolf-Göran kvällen genom att rida en improviserad omhoppningsbana. Snäva svängar och djärva linjer i full fart får verkligen upp stämningen på läktarna i den iskalla manegen.

Fakta

Deltagare

Bart van der Maat på godkända hingstarna Casaltino e Casall-Carthago f 2011 och Quibery e Quintero-Caretino f 2011. Isabel Sinnhuber på hingstarna Cinroy e Colman-Contender f 2011 och Cornetino e Cornet Oblensky-C-Indoctro f 2009. Rolf-Göran Bengtsson på valacken Chicago e Chalan-Lasino f 2007. Victoria Wallenstam på Capitano Paul Z e Caritano Z-Captain Paul f 2005, uppf Paul Schockemöhle. Anna Olsson på Fire Fly DV e Wisserd-Animo f 2010, uppf R. De Vries. Anna Skårberg på Caprillo KS e Cathageno-Quite Easy f 2006, uppf Bengt Andersson. Josephine Karlsson på Mansini Ltd e Caresini-Marramas f 2009, uppf Johan Björk.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden