Hoppning
9 februari 2017 16:30

Smart hinder till Göteborg

Smarta telefoner och tv-apparater fyller vår vardag. Nu gör ännu ett smart hinder entré på Göteborg Horse Show efter ett samarbete med Chalmers tekniska högskola.
"Det här blir intressant för publiken, vi är nästan alla nördar", säger Tomas Torgersen.

Smart hinder till Göteborg
En laser ska mäta var avsprångspunkten blir. Nu är det slutdiskuterat om det blev trångt eller för långt, snart får även publiken veta exakt. Utvecklingen inspirerar Tomas Torgersen.

Förra året gjorde det första ”smarta hindret” entré på Gothenburg Horse Show efter ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola. I år är hindret tillbaka i Scandinavium fast nu med en ny unik teknik.

Det nya smarta hindret mäter hur långt ifrån hindret som hästen hoppar av. Förhoppningen är att på sikt kunna använda kunskapen som samlas in via hindret till att avla fram hästar med ett mer hållbart sätt att hoppa.

– Jag hoppas att vi ska kunna förmedla informationen till publik på plats, kanske blir det en bra tv-vinkel också. För publiken blir det intressant att få information hur nära den ideala avsprångspunkten ekipagen kommer, menar Tomas Torgersen som ser många användningsområden för mätningarna.

– Den här information kan rätt insamlad och analyserad användas till att träna hästarna bättre. Visst är det häftigt med en häst som hoppar stort, det ger en ”go” känsla men till ingen nytta. Hur tränar vi fram en hållbarare häst helt enkelt, menar han som är hoppryttare och tränare förutom tävlingsgeneral. 

Det nya smarta hindret har tagits fram av en grupp på tio Chalmersstudenter med åtta olika inriktningar som en del av sina utbildningar. Hindret använder en laser som mäter avståndet från hästens avstamp till hindret. Mätdata överförs sedan trådlöst till en dator som bearbetar informationen och skickar den som ett mätvärde till jumbotronen, där publiken kan se resultatet.

Samarbetet mellan Chalmers tekniska högskola och Gothenburg Horse Show startade inför förra årets evenemang och blev en stor succé. I år utgick man ifrån en förfrågan som Chalmers fick ifrån SWB. De ville finna en teknisk lösning som kan bidra till lägre framtida skaderisk för hästar. Tanken är att studera just avstampet och koppla till studier kring till exempel förslitningsskador i frambenen för att se om man bör försöka avla fram hästar med annan exteriör eller teknik.

– Teknisk utveckling har kommit att betyda mycket för hästsporten och Chalmers får ofta förfrågningar om att försöka hitta lösningar på olika hästrelaterade problem. Nu är vi stolta och glada över att kunna presentera en ny teknik genom vårt smarta hinder under Gothenburg Horse Show, som förhoppningsvis kan bidra till färre skador, säger Magnus Karlsteen, docent i fysik och ansvarig för hästsport-satsningen vid Chalmers tillsammans med Maria Sundin vid Göteborgs universitet.

Chalmers har just nu ungefär ett tjugotal olika projekt igång kopplade till hästsport. Många av studenterna på Chalmers är intresserade av hästar och här får de möjlighet att kombinera sitt intresse med sina ingenjörskunskaper.

–  Jag hoppas också att det smarta hindret kan locka våra unga besökare och aktiva på Gothenburg Horse Show till att intressera sig för ingenjörsyrket, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare på Gothenburg Horse Show.

Får det ”smarta hindret” följa med in på EM-banan senare i sommar?
– Så långt är vi inte i diskussionerna än, de är många som ska säga sitt om vad som används i ett mästerskap, förklarar Tomas Torgersen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden