Hoppning
24 mars 2017 17:35

Freejump: ”Viktigt att kontrollera sin utrustning”

Stigbygeltillverkaren Freejump påminner om att oavsett material påverkas alla produkter vid användning. Därför är det viktigt att kontrollera sin utrustning.

Freejump: ”Viktigt att kontrollera sin utrustning”
Stigbyglar tar emot mycket kraft vid hoppning, och oavsett material påverkas all utrustning av förslitning vid användning. TT

Det franska företaget Freejump gick offentligt ut med en ursäkt till Henrik von Eckermann efter olyckan i Paris. Det var efter ett hinder som stigbygeln av Freejumps modell Soft’Up Pro gick mitt i tu, Henrik föll av en förvirrad Mary Lou och ekipaget blev uteslutet i Grand Prix-hoppningen. Ridsport har skrivit tidigare om ursäkten från Freejump här.

Nu berättar Freejump för Ridsport att man fortfarande inte vet orsaken till skadan på stigbygeln, men att den är skickad till Freejumps testanläggning där den ska undersökas.
– Innan resultatet av den undersökningen vill vi inte spekulera i anledningen till varför stigbygeln gick av, säger Antoine Desbonnet på Freejump, och tillägger att fallet är mycket sällsynt.
– Vi försäkrar alla Soft’Up Pro-användare att de inte behöver oroa sig.

Men Antoine Desbonnet vill ändå påminna om följande:
– Våra enskänklade stigbyglar blir bekväma att använda då de är stötdämpande. De absorberar upp till två tredjedelar av den energi som tas emot av stigbyglarna. Trots detta påverkas stigbyglarna av en förslitning precis som allt annat material.

Antoine Desbonnet hänvisar till en analys av produkternas stötdämpande förmåga och vilka stora krafter som stigbyglarna utsätts för. Analysen hittar du här.
– Som ryttare är det viktigt att kontrollera sin utrustning, speciellt de produkter som utsätts för någon form av yttre påfrestning, till exempel att stigbygeln fastnar i en boxdörr, hästen ramlar över stigbygeln och liknande.

Freejump meddelar även att de nyligen varit på besök hos Henrik von Eckermann och att de har nära kontakt med honom. De säger ännu en gång hur ledsna de är över olyckan men även att de är glada över att både Henrik och Mary Lou verkar må bra.

Ridsport har inte lyckats få svar på frågan om hur lång livslängd ett par stigbyglar från Freejump förväntas ha.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden