Hoppning
1 april 2017 09:39

McLain Ward mot Världscupseger

McLain Ward har tagit ett grepp om Världscuptiteln i hoppning efter seger även i den andra omgången. Henrik von Eckermann ligger delad sexa inför avslutningen efter ett nedslag i grundomgången. "Mary Lou gjorde en fantastisk insats", förklarade Henrik efter ritten.

McLain Ward mot Världscupseger
McLain Ward och HH Azur vann även andra omgången i Världscupfinalen i Omaha och leder inför söndagens avslutning.

Det var mer än spännande när Henrik och Mary Lou (sto, f-06 e. Montendro-Portland, äg. Karl Schneider) tog sig an den svåra banan. Ekipaget inledde övertygande, men i landningen efter hinder fyra, den stora trippelbarren, höll det på att gå illa. Mary Lou snubblade till och en rejäl oxer med vattenmatta under var tre galoppsprång bort.

– Det var ett mirakel att hon klarade oxern. Man ser på videon hur hon kämpade till max för att ta sig över hindret, berättade Henrik för SVT direkt efter klassen.


Henrik von Eckermann och Mary Lou i den andra finalomgången. Foto: Haide Westring.

Henrik konstaterade också att han efter den linjen tappade lite rytm och att han förlorade lite av lugnet i ridningen. Han fick trycka på lite extra i kombinationen och fick sedan ett nedslag på oxern efteråt.

– Jag borde ha varit kallare på den oxern och hållit i lite mer. Jag blev också lite orolig för tiden och tryckte på en aning för mycket så vi kom för nära där, förklarade Henrik.

Själv tror han att det blir svårt att vinna då han i och med dagens 15:e plats är totalt 8 fel efter ledande McLain Ward.

– Men det är två tuffa rundor som väntar på söndag. Jag tror inte att jag kan vinna men en pallplats vore mer än godkänt, förklarade Henrik för SVT:s reporter.

Resultaten för omgång 1 och 2 har räknats ihop och gjorts om till felpoäng som ryttarna tar med sig till söndagens två finalrundor.

I täten, med noll fel, ligger hemmahoppet McLain Ward och HH Azur (sto, f- 06 e. Thunder vd Zuuthoeve-Sir Lui vd Zuuthoeve) efter att ha vunnit de båda inledande hoppningarna.

Ekipaget hade dock inte någon klockren grundomgång i dag, utan tur på flera hinder. Men i omhoppningen var McLain Ward en hel klass bättre än övriga deltagare och vann med 2,5 sekunds marginal till tvåan Gregory Wathelet och Forlap (val, f-05 e. Querlybet Hero-Heartbreaker) – som nu också ligger tvåa totalt med 3 fel.

– Det var ingen bra grundomgång, jag hade en del tur och det kändes trångt och alla hinder kom väldigt snabbt, förklarade McLain för FEI-TV.

Totalt tog sex ryttare sig till omhoppning medan fyra red felfritt på hinder men för långsamt och drog på sig ett tidsfel. En fullträff av banbyggare Alan Wade som fick felen väl utspridda även om den lättrivna plankan som nummer 12 och näst sista hindret, 13, fick flest nedslag.

Trea i dagens klass, och även in på tredje plats totalt, var schweizaren Romain Duguet med Twentytwo des Biches (sto, f-07 e. Mylord Carthago-Kalor du Bocage). Landsmannen Martin Fuchs och Clooney (val, f-06 e. Cornet Obolensky-Ferragamo) var även han felfri i omhoppningen och slutade fyra i klassen och ligger fyra totalt inför söndagens final.

Regerande mästaren Steve Guerdat gjorde återigen en härlig uppvisning med svenskfödda Bianca (sto f-06 e. Balou du Rouet-Cardento, uppf. Skattagård AB). Tyvärr blev det en rivning på plankhindret sedan Bianca doppat höger framhov en aning. Tiden räckte till en 13:e plats i klassen och Steve har precis som Henrik åtta fel med sig inför söndagens avslutning.

De sex första har alla en bra chans att vinna Världscupen på söndag. Då kommer det att bli ännu större, ännu mer tekniskt och det gäller verkligen att hästarna är på topp.

– Mary Lou har ju bara blivit bättre och bättre, så jag ser verkligen fram mot avslutningen. Först är det veterinärbesiktning direkt i morgon bitti och sedan ska hon ridas lite på eftermiddagen, berättade Henrik för SVT.

Ställningen inför finalen:
1) McLain Ward, USA, 0 fel
2) Gregory Wathelet, Belgien, 3 fel
3) Romain Duguet, Schweiz, 4 fel
4) Martin Fuchs, Schweiz, 5 fel
5) Guido Klatte Jr, Tyskland, 7 fel
6) Steve Guerdat, Schweiz, 8 fel
6) Henrik von Eckermann, Sverige, 8 fel
8) Sergio Alvarez Moya, Spanien, 9 fel
9) Marcus Ehning, Tyskland, 10 fel
10) Maikel van der Vleuten, Nederländerna, 12 fel
10) Leopold van Asten, Nederländerna, 12 fel

Fullständig ställning inför finalen

Resultat i klassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden