Hoppning
28 april 2017 18:40

Säsongspremiär för Nations Cup

I belgiska Lummen rids just nu första omgången av Nations Cup, där Sverige kom på en sjunde plats. Förbundskapten Henrik Ankarcrona är inte nöjd med placeringen, men lovordar flera av de svenska ritterna och hoppas på högre placeringar när ekipagen fått mer rutin.

Säsongspremiär för Nations Cup
De svenska ryttarna hämta upp efter andra omgången i Lummen

Tävlingen är den högsta internationella hoppligan i Europa och är en viktig uppladdning inför EM. Första omgången rids i belgiska Lummen. Det svenska laget bestod av Petronella Andersson – Ivoor van T Paradijs, Helena Persson/Bonzai H, Jonna Ekberg/Cassini Bay, och Angelie von Essen/Newton Abbot.

Första omgången gick inte riktigt vägen för svenskarna. Helena Persson lyckades bäst med fyra fel, Jonna Ekberg fick förutom ett vattentramp även ett tidsfel och slutade på totalt fem fel, Angelie von Essen fick nio fel och Petronella Andersson tolv. Totalt blev det 18 fel i första rundan efter att lagets sämsta resultat räknats bort.

Andra omgången bjöd på revansch för svenskarna. Angelie von Essen lyckades främst och satte en snygg felfri rynda med Newton Abbot. Petronella Andersson fick endast ett tidsfel och Jonna Ekberg fick fyra fel. Denna runda blev det Helena Perssons åtta fel som räknades bort, och totalt blev det fem fel i andra rundan för Sverige.

Med totalt 23 fel kom Sveriges lag på en sjunde plats i Lummen. Frankrike, Belgien och Tyskland gjorde upp i omhoppning. Segrade gjorde Tysklands lag, tvåa kom Frankrike och på tredje plats placerade sig Belgien.

Varje nation medverkar vid sex bestämda tävlingar och räknar poäng från sina fyra bästa resultat. Så här ser ställningen ut efter första tävlingen:

Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona är inte nöjd med placeringen, däremot är han nöjd med flera av de svenska ryttarnas prestationer.
– Vi har två ekipage som debuterade i högsta ligan, säger Henrik Ankarcrona när Ridsport når honom på telefon från tävlingsplatsen.
– Petronella gjorde sin första runda väldigt bra, och kom in sedan och rider sin andra runda ännu bättre

Även Jonna Ekbergs ritter med fem respektive fyra fel får beröm av Henrik Ankarcrona.
– Hon levererar klockrent och gjorde stabila rundor.

I Angelie von Essens första runda drog hon med sig några bommar, men andra satte hon felfritt.
– Det är sådant vi vill se, att ett ekipage bara kommer in och kan lyfta sig som hon gjorde.

Henrik Ankarcrona sammanfattar det hela med att han tycker de har mycket intressant att ta med sig till kommande tävlingar, och att ekipagen behöver samla på sig rutin för att leverera på den här högsta nivån. Det är små marginaler och mycket kan hända, menar Henrik Ankarcrona.
– Dessutom är det stor skillnad på att rida i lag, och med mer rutin hoppas vi att vi kan komma högre upp i listan.

Sverige är en av åtta nationer som kvalat till denna säsong av Nations Cup. Ligan rids vid åtta tävlingar, där Sverige kommer att delta vid de sex första.

Tävlingsplatser Nations Cup:
Lummen, Belgien 26-30 april
La Baule, Frankrike 11-14 maj
Rom, Italien 24-28 maj
S:t Gallen, Schweiz, 1-4 juni
Rotterdam, Holland, 22-25 juni
Falsterbo, Sverige, 13-16 juli
Hickstead, England, 27-30 juli
Dublin, Irland 9-13 augusti

Poäng per tävling:
100, 90, 80, 70, 60, 55, 50, 45, 40, 35

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden