Hoppning
10 april 2017 23:00

Tävling fortfarande livet för 19-åriga Lunatic

OS- och EM-hästen Lunatic är och förblir en tävlingshäst ända in i själen. Nu är han och 13-åriga Rasmus Bewersdorff på banorna igen till Lunatics stora glädje. ”Han taggar till redan när han förstår att tävlingen närmar sig” säger Rasmus.

Tävling fortfarande livet för 19-åriga Lunatic
Ekipaget har just gjort sin första tävling för året. Bilden på duon är från 2015, men nu har Rasmus hunnit bli 13 år.


Gåshud när Jens och Lunatic genom sin omhoppning gör att Sverige vinner Nations Cup i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

2015 pensionerades Lunatic  (val f -98, e Landlord u Utriette e Utrillo, uppfödare Magnus Dyrendahl) från de stora banorna efter en karriär med Jens Fredricson som gav valacken hjältestatus hos den svenska publiken. Inte minst genom framgångarna på svensk mark där han vann Falsterbo Grand Prix och säkrade Sveriges Nations Cup-seger på samma bana. På meritlistan har Lunatic även ett OS, EM-brons i lag, världscupfinal och en rad nationshoppningar.

Lycklig på banan
Än i dag är det tävling som är livet för 19-åringen och spänstig som få studsar han över hindren, som nu för tiden är några decimeter lägre än på de internationella mästerskapen.

Ägarfamiljen Bewersdorff ser tydligt hur lycklig stjärnan är när han får tävla och är eniga om att han nog trivs som bäst om han får fortsätta med det ett tag till.
– Ja, tävling är stora favoriten. Han taggar till redan när han förstår att tävlingen närmar sig, till exempel när han badas innan, säger Lunatics ryttare Rasmus Bewersdorff, 13, och avslöjar att Lunatic nog helst hade velat tävla varje helg och hoppa för jämnan.

Det håller dock inte familjen med Lunatic om. I stället är de noga med att bara välja tävlingar med bra förutsättningar och underlag, att arbeta främst lösgörande på hemmaplan, inte köra några regelrätta hoppträningar och hålla honom muskulärt fräsch – allt för att ta hand om den 19-åriga guldklimpens fysik på bästa sätt. Däremellan går Lunatic förstås i hagen och har det bra intill sina stallkompisar.


Då nyblivna pensionären Lunatic fotad 2015 med familjen Bewersdorff: Mathias, Linnea, Rasmus och Elli. Foto: Lottapictures

För två år sedan flyttade Lunatic hem till familjen Bewersdorff. Pappa Mathias Bewersdorff  berättar att Lunatic inte är någon typisk läromästare, utan snarare kan vara het och rätt svårriden. Det hela fick ta sin tid för det nya ekipaget och i höstas debuterade Rasmus med stjärnan på lokal nivå.

Efter en tids vila har Lunatic kommit ner i varv och är snäppet lugnare än innan.
– Han har intagit lite mer av morfarsrollen, som en äldre farbror, och har en bussig attityd, säger Mathias.

Rasmus tävlar C-ponny parallellt och har fler järn i elden, bland annat på motocross-banan. I stället för bestämda mål är huvudsaken för Lunatic och Rasmus att ha kul på tävling, precis som när årspremiären ägde rum förra helgen. På typiskt Lunatic-manér lotsades han av Rasmus till en nolla i förklassen 1,10 och därpå ännu en felfri runda för klubben i divsion 1-laget.

Rasmus och Lunatic i Lund på årets första tävling förra helgen:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden