Hoppning
17 maj 2017 19:00

Helena: ”Jag är glad för varje tävling jag får göra med honom”

Landslagsryttaren Helena Persson har siktet mot EM i Göteborg. Hennes topphäst Bonzai H är trots sina 17 år mer tävlingssugen än någonsin och hemma i stallet står fyra blivande stjärnor.

Helena: ”Jag är glad för varje tävling jag får göra med honom”
Bonzai var egentligen inte en planerad häst. Helena skulle ta två föl men när det blev lite över från de första insemineringarna valde hon att försöka få ett tredje föl. Det blev senare hennes landslagshäst.

– ­­­­Jag matchar Bonzai mot ett möjligt EM, säger Helena Persson. Sen förstår jag att vi inte är ett förstahandsval eller ett framtidsekipage men jag vill ändå göra en satsning så att han är i toppform om vi får chansen att vara med. 

Bonzai H (SWB valack f -00 e Balobe du Rouet u Wotin e Caletto II, uppf Stuteri H, äg Salio AB/Helena Persson) är nu 17 år gammal och är forfarande ute på tävlingsbanorna. Enligt Helena är han mer exhalterad än någonsin över att komma ut på tävlingsbanorna och är motsatsen till en häst som snart ska lägga ned sin karriär.  
– Han har nästan blivit lite som Ove i ”En man som heter Ove”. Han lurar mig ibland och kör sitt eget race. Han tycker nog att han vet bäst, säger hon. 


”Man får vara på sin vakt, först är det gos och sen biter han till” säger Helena om Bonzai. 

Hur längre tror du att Bonzai kommer att fortsätta tävla? 
– Att han tävlar som 17-åring är fantastiskt och jag är glad för varje tävling jag får göra med honom. Så länge han är fräsch och tycker är det är roligt så kör vi på, men allting ska vara på hans villkor. Som det är idag tycker han fortfarande att allting är spännande och han lyser upp när han kommer ut på tävling. 

Hon har inte börjat planera hur det kommer att bli när Bonzai inte längre ska tävla. Eftersom att han är en valack har han, enligt henne, inte längre någon uppgift när han slutar hoppa. Därför vill hon gärna att han ska vara kvar på tävlingsbanorna så länge han tycker om och håller för det. 
– En gång när han hade varit skadad i några månader skulle han följa med till Sundbyholm. Jag bad en av mina praktikanter att gå ut med honom men inte lasta honom. Plötsligt hör jag hur det smäller i luckan, jag tänkte väl ”va fanken” och sprang ut. Då såg jag att hon åkte efter honom in i lastbilen för att han så gärna ville åka med, berättar Helena med ett skratt. 


Bonzai ville först inte ställa upp på bild, men när matte hämtade godis blev det mer intressant. 

Framtida stjärnor 
Idag har Helena fyra hästar i stallet som hon tror på inför framtiden. Det är Domino van de Zuuhoeve (SWB valack f -09 e Tangelo van de Zuuthoeve u Barones van de Zuuthoeve e Kannan, uppf De Heer René, äg Salio AB), Valon (SWB valack f -10 e Chairman la Silla u Valona e Baloubet de Rouet, uppf Helena Persson, äg Salio AB), Harley Davidson (SWB valack f -11 e Hip Hop (SWB) u Que Belle e Calypso III, uppf / äg Beatrice Ekberg) och A-Girl (SWB sto f -10 e A-Dur u Sandsburgs Carina e Careful, uppf / äg WestLife AB).  
– De är ett gäng hästar som jag tror på, säger Helena. Bonzai kvalar in på de finare tävlingarna och då får de yngre hästarna följa med för att jag vill att de ska uppleva de större tävlingarna i lugn och ro. 

Hon hoppas på att de yngre hästarna ska bli tillräckligt bra för att hon ska kunna hålla sig kvar i landslaget. 
– För en gång skull har jag fyra fina hästar, jag brukar bara ha en och då är man väldigt sårbar, säger Helena. Men eftersom att jag har fyra stycken som jag tror på borde i alla fall två stycken hålla måttet, eller allihopa. 


Här på gården i Västerhaninge står några av Helenas stjärnhästar. 

Unghästarna skyndas långsamt
Helena brukar låta sina unghästar få sommarlov under 4-6 veckor. Det brukar hjälpa hästarna att smälta vad de har fått lära sig.  
– Med de yngre hästarna tränar jag helst intensivt under en period och låter dem sedan vila, säger Helena. Jag är hellre lite intensiv i några dagar än sitter och rider i två timmar varje dag. 

Helena upplever att det är mer nerv på hästar idag och att många presterar väldigt bra. Men ibland kan det vara ett problem, då hästen blir för hårt tränad. 
–  Det är större risk att överträna en häst som är riktigt duktig. Om man hoppar en häst som inte är så duktig kommer man säkert inte vilja hoppa så mycket och inte så högt. Men hoppar man en riktigt bra häst tar man gärna ett extra hopp för att det är så kul när det går bra, men den hästen har redan ansträngt sig väldigt mycket. 


Med sina yngre hästar hoppas Helena på att få tävla ”en vända till” med eliten.

Att det är mer nerv på hästarna tror hon beror på att man avlar på prestation och inte på temperament.  
– Geni och tok, det ligger väldigt nära varandra. Det känns lite så på hästarna också, att ju smartare de är desto större risk att de är lite koko. 

 

Text: Julia Brente
Foto: Olivia Larsson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden