Hoppning
12 juni 2017 19:33
Ridsportplus

Nytt förslag kan stoppa kvalhetsen bland 4-åringar

Efter flera år av diskussioner finns nu en rekommendation för hur mycket 4-åriga hopphästar bör få tävla. ”Jag är inte bekymrad över de hästar som går med rutinerade unghästryttare. Vi är mer oroade över normalryttaren”, säger Karl-Henrik Heimdahl, ordförande i Ridsportförbundets djurskyddsutskott som tagit fram rekommendationen.

Nytt förslag kan stoppa kvalhetsen bland 4-åringar
Nu finns en rekommendation för hur mycket 4-åringar bör få tävla. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Djurskyddsutskottets rekommendation om en maxgräns för tävlade med 4-åringar sker efter att flera unghäst-tourer lanserats. Tävlandet har kartlagts efter farhågor om alltför många starter bland de yngsta hopphästarna.

    Det har under ett antal år diskuterats hur mycket tävlande som är lämpligt för unga hästar. Frågan aktualiseras varje gång det är dags för någon av de många unghäst-tourer som finns inom hoppningen samt när kvalsäsongen börjar. Lockelsen att kvala till unghäst-finaler finns där även för normala ryttare, som inte annars har en chans att rida i stora sammanhang.
    – Många ryttare har möjlighet att med en bra unghäst vara med i de stora sammanhangen. Höjden och banorna är inte avskräckande och det är fina arrangemang. Sedan finns kanske varken ambition eller förmåga att nå högre, säger Karl-Henrik Heimdahl, ordförande i Ridsportförbundets djurskyddsutskott, veterinär och domare.

    Frågan är om det här leder till att unghästar tävlas för mycket? Svaret de flesta ger är: det beror på och faktorerna är många.

    Utskottet rekommenderar
    Karl-Henrik Heimdahl och kollegorna i SvRF:s djurskyddsutskott har gjort ett grundläggande arbete för att kartlägga 4-åringarnas tävlande under 2016. Det har resulterat i formuleringar som kanske leder fram till att det på sikt blir TR-ändringar.

    Var går gränsen för en 4-årig hopphäst?
    – Ingen vet säkert hur många starter som är okej men vi gav en konkret rekommendation till tävlingskommittén, säger Karl-Henrik Heimdahl.

    Rekommendationen handlar både om tävlandets frekvens, när på året och totalt sett hur många starter: ingen start före 1 april, max tolv starter på en säsong och max fyra starter per månad. Detta gäller 4-åriga hopphästar.

    – Det är inte så att vi kan hävda att det här är det optimala, det finns många individuella avvikelser, men det är en början.


    Karl-Henrik Heimdahl, här med sin unghäst Odåga för några år sedan, trycker på att unga hästar behöver mental återhämtning. Foto: Lottapictures

    Inte oroad över proffsen
    – Jag är inte bekymrad över de hästar som går med rutinerade unghästryttare. Vi är mer oroade över normalryttaren som får en verkligt begåvad unghäst, det är då man kan frestas att tävla för mycket. Från djurskyddsutskottet rekommenderar vi begränsningar, men hur tävlingskommittén väljer att hantera det är ännu inte klart.

    Karl-Henrik Heimdahl menar att unga hästar behöver mental återhämtning efter att ha fått nya intryck.
    – Det är inte så lyckat med en massa kvalstarter på 4-åringar, det leder lätt till för många försök om målet med championatsstart är för viktigt.

    Karl-Henrik Heimdahl tror inte att det är hästarnas fysik som är mest i farozonen. Han är mer bekymrad över att hästarna blir mentalt brända och trötta på hoppning.
    – Det är en nackhårskänsla jag har. Unghästarna som gått mycket är ibland lite för blasé när hösten kommer, kan jag tycka.

    Samtidigt poängterar han att riktigt bra unghästryttare känner att det blir skillnad i sprången, i hästens inställning och attityd, och ger hästen den paus de behöver.

    Landets kanske mest rutinerade hoppryttare är Jörgen Larsson. Hans syn på 4-åringars tävlande är ganska radikal.
    – Jag tycker att en 4-åring både ska gå i korsgalopp, rycka i bettet och vara lite störig, kanske starta tre till fem gånger. Därför är jag inte så förtjust i championatet.

    Jörgen Larsson hade nära 1 000 starter, på flera olika hästar på alla nivåer, under förra året.
    – Vill jag bli bedömd tävlar jag dressyr. Domarna tittar på fel saker, ridbarhet är viktigt men vi har nog inte samma uppfattning om vad det är. Jag tycker att det läggs för stor vikt vid att de unga hästarna är snälla och lydiga snarare än bra på hinder, har rätt teknik och inställning.

    Försäljning kräver mer
    För Jörgen Larsson handlar 4-årstiden om allt som de unga hästarna behöver lära sig runt omkring själva tävlandet: åka transport, hantera framridning, titta på en ny bana.

    – Hur många starter som krävs beror helt och hållet på hur lätt hästen har för att hantera de här olika momenten. Känner man sig missnöjd med att de inte tar tävlingsmomentet på rätt sätt får man öva mer, är de avspända och i bra fas så är det bättre att göra mindre.


    Jörgen Larsson gjorde runt 1 000 start förra året. Foto: Lottapictures

    Samtidigt är Jörgen Larsson helt klar över att prioriteringarna är annorlunda när en unghäst ska säljas. Det krävs mer träning och tävling för att nå en mer färdig produkt.

    Tävling som träning
    Den rutinerade unghästutbildaren och tränaren Magdalena Regardh har haft en unghäst med behov av många starter, numera exporterade Lovely Boy.
    – Han är såld till USA som equitation-häst. Han hoppade väl, men var rätt tittig. Vi har inte så fina hinder hemma så han fick åka på rätt många tävlingar i stället för att träna, säger hon.

    Det är svårt att dra generella slutsatser om hur mycket som är lagom tävlande för unghästar, menar Magdalena Regardh.
    – Du ska välja det som passar den enskilda hästen och situationen.

    Tycker tolv låter lite
    För henne och många av eleverna beror det på hur träningsupplägget sett ut och hur förhållandena är.
    – Har du möjlighet att träna varje vecka så har hästen hoppat bana vid tio-tolv tillfällen under våren, då måste du inte tävla lika mycket.  Har du ingen ridbana hemma och inte möjlighet att träna regelbundet tävlar du lite mer i stället.

    Magdalena Regardh anser att det fysiskt inte är speciellt ansträngande för 4-åringarna, det handlar mest om ban- och miljöträning. För henne låter tolv starter lågt.
    – Det fungerar säkert för dem med större stall och bättre träningsmöjligheter hemma.

    Behöver det här regleras?
    – Vi kan inte ha regler till allt, vi måste ha sunt förnuft och kompetens i stället. Det är viktigare att kvalreglerna är bra. När det var krav på tre nollrundor för 4-åringarna till championatet drev det upp antalet starter, säger Jörgen Larsson.

    – Jag tror inte att det kommer att påverka hur mycket hästarna gör i någon större utsträckning, säger Magdalena Regardh och fortsätter:
    – Det kommer bara att förändra var de gör det. Snarare kommer ryttarna att åka på öppen bana/ pay and jump  för att miljöträna och väljer kanske att göra en start på en tävlingsplats i stället för två. Kanske blir det en ökning av clear round som bedömningsform för att de unga hästarna ska ges möjlighet att göra ett andra varv inne på banan utan att det kostar en start till.

     

    Flitigt tidigt tävlande ger sällan framgång
    Är det ett stort problem att  4-åringar hopptävlas för ofta? Ridsports granskning visar att relativt få hästar ligger i farozonen.

    • 90 procent ligger på tolv eller färre starter de två senaste åren. Precis som djurskyddsutskottet rekommenderat.
    • 26-31 procent tävlar upp till tolv gånger på ett år.
    • 68 hästar totalt åren 2011-16 genomförde 20 starter eller fler under sin 4-årssäsong.
    • 15 av de 68 hästarna tävlar fortfarande på samma höjd, runt 100 cm, som  i början av sin karriär.

    Ridsports undersökning är genomförd med statistik från tävlingsdatabasen, TDB, åren 2011–2016. 2010 infördes TDB och då saknades ett antal tävlingar i databasen.

    Siffrorna visar att en klar majoritet av alla 4-åringar i tävling under de här åren gjorde klart under tolv starter. Mellan 50 och 60 procent gjorde sex eller färre starter, det visar medianvärdet som varit i stort sett oförändrat under åren.

    Ytterligare en andel, 26–31 procent, tävlar upp till tolv gånger på ett år. De två senaste åren ligger 90 procent på tolv eller färre starter, precis som SvRF:s djurskyddsutskott rekommenderat. 

    Ändring minskade starterna
    Efter att Swede Horse 2014 ändrade sina kvalregler för 4-åringarna förändrades antalet starter på ett markant sätt neråt. Det tidigare kvalificeringskravet för att komma till final var tre nollrundor. I dag är det kvalplatser, det vill säga uttagningstävlingar där de bästa kvalificerar sig vidare.

    Det gav en sänkning av medelvärdet för antal starter motsvarande mer än en start, vilket är mycket. När ett medelvärde sjunker med en hel enhet betyder det stora förändringar i hela materialet, det vill säga många fler hästar tävlade mindre efter 2014.

    Samtidigt som antalet starter sjönk för det stora antalet hästar (de med tolv eller färre starter) sjönk också antalet hästar med extremt många starter (de med fler än 16 starter).

    Majoriteten gick inte vidare
    Ridsport har gått igenom de ekipage som genomfört 20 starter eller fler. Det är totalt 68 stycken 4-åringar under åren 2011-16.

    Vi undrade om det är vanliga ryttare eller de professionella som kommer upp i så många starter och hur har det gått för de här hästarna.

    Enligt statistiken finns alla delar av spektrat vad gäller ryttare och hästar. En del av de verkligt etablerade unghästryttarna har något år haft en häst med många starter. En övervägande majoritet av hästarna i den här gruppen har inte gått vidare till högre klass.

    Som alltid finns undantag. Happy Day ter Putte, i dag exporterad och omdöpt till Skyhorse, matchades av proffs och har en fin karriär. Samma sak med Antonia Anderssons Northern Diamond och Alexander Zettermans Quintendra.


    Happy Day ter Putte, som just här var sju år och vann semifinalen i Falsterbo med Thomas Fasteus. Foto: Roaldn Thunholm

    Tävlar mycket utan resultat
    Några saker är gemensamma för gruppen, det har i de allra flesta fall handlat om en satsning på 4-årschampionatet.

    Av de 68 unghästarna var det bara tre som nådde slutmålet med final (Dutch Dedication CC 2012, CC Top 2013 och Camelon 2014).

    Fler nådde championatet men är överrepresenterade i tröstfinalerna, det vill säga har haft många fel i grunden.

    Många av hästarna tävlas av sin uppfödare eller en familjemedlem.  15 av de 68 hästarna tävlar fortfarande på samma höjd, runt 100 cm, som i början av sin karriär. Många hästar som tävlades mycket som 4-åringar fortsätter att tävla en hel del – utan att nå goda resultat.

    Denna text publicerades första gången den 8 juni, i Ridsports pappersutgåva nummer 11-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden