Hoppning
14 juni 2017 13:55
Ridsportplus

Tre röster om unga hopphästar

I Ridsport nummer 11 belystes de 4-åriga hopphästarnas tävlande. Här är tre röster om förslaget från Djurskyddsutskottet, nya trenden att tävla istället för att träna och hur deltagarbevis som finansieringsform driver fram många starter.

Tre röster om unga hopphästar
Tre tungviktare tycker till om unga hästars tävlande, från vänster Maria Gretzer på Sunny Boy, Magnus Österlund med sin egen uppfödning Carola och Tomas Torgersen. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I samband med arbetet med att kartlägga de 4-åriga hopphästarnas tävlande intervjuades tre tunga namn inom svensk hoppsport på olika plan. Tomas Torgersen, Maria Gretzer och Magnus Österlund ger här några synpunkter kring unga hästars tävlande sett i ljuset av den statistik som presenterades i Ridsport nr 11. 


    Tomas Torgersen
    är svensk EM-general, ansvarig för Gothenburg Horse Show och verksamhetsledare på Swede Horse som arrangerar Breeders Trophy i oktober på Flyinge. Han är aktiv ryttare och tränare, med flera unghästar i det egna stallet.

    Han är inte förvånad över att Swede Horse ändring av kvalreglerna för några år sedan, från nollrundor till kvalplatser, gav resultat i form av färre starter för 4-åringar.
    – Ändringen vi gjorde var resultatet av en analys vi gjort, det fanns ett proportionalitetstänkande bakom som vi tyckte borde ge resultat.

    Tomas Torgersen tycker att diskussionen om 5- och 6-åringars tävlande är en stor fråga som borde diskuteras mera men lyfter även frågan om ekonomin.
    – Jag skulle vilja ha en debatt om finansieringsformen av stora cuper och tävlingar. Deltagarbevis är en finansieringsform för stora serier, det i sin tur driver upp antalet starter, menar Torgersen. 

    Han ser att det stora utbudet av unghästtourer gör att ryttarna måste välja.
    – Vi som har unga hästar måste bestämma oss för en plan, det går inte att göra allt. Jag tror att det är jätteviktigt att vi diskuterar antalet starter för unga hästar. Vissa hästar klarar det lätt men andra har jättesvårt. Vi som ryttare måste göra en vettig bedömning, det är vårt ansvar, menar han. 

    Borde ni arrangera semifinaler för 5- och 6-åringar också inom ramen för Breeders Trophy såsom ni gör för 4-åringarna?
    – Vi kanske borde ha semifinaler men det kan göra det värre när det nu är så stort utbud, det är inte säkert det hjälper i de åldersgrupperna, kommenterar Torgersen.


    Maria Gretzer är ryttarrepresentant i FEI:s styrelse. Hon utbildar både unga ryttare och hästar. Själv har Maria Gretzer ridit oräkneligt antal kval och finaler – på flera unga hästar – men är orolig över utvecklingen med många finaler för 4-åringar.
    – Jag tycker det är beklagligt att det kommit så många finaler för just 4-åringar. Den unga 4-åringen bör gå åtminstone 5-6-veckor på bete på sommaren. Det är så bekvämt att vila hästarna på vintern men det ger inte så mycket, det blir bara att de står och huttrar i en hage. Hästarna gillar inte att gå ute i leriga hagar i halvstorm och regn, max ett par veckors vila på vintern är bra. Hästarna behöver få sol och rörelse som sommarbete ger dem.

    Maria Gretzer är i stort sett ense med de rekommendationer som Djurskyddsutskottet lämnat vidare med lite kommentarer kring detaljerna.
    – Det finns såklart 5- och 6-åringar som också tävlar för mycket men vi kan inte styra allt med regler.
    – Jag är för begränsningar för 4-åringarna, 12 känns som ett bra antal starter. Däremot fyra starter i månaden blir praktiskt svårt. En begränsning med inga starter innan 1 april känns helt ok.

    Samtidigt varnar Gretzer för att det kan vara svårt att införa. Hon förordar egentligen en annan väg och anser att det är bättre med mer upplysning åt ryttarna.
    – Risken är att folk rider på Pay’n jump istället, det riskerar att bli en åtgärd utan effekt.

    Maria Gretzer tycker att det stora antalet tourer för 4-åringar är olyckligt på många sätt.
    – Det sänder fel signal till ryttarna att det finns så stort utbud för 4-åringar, det ger illusionen av att det är helt ok att tävla så mycket som med 5- och 6-åringar.
    – Samtidigt har jag förståelse för de unghästryttare och uppfödare som ska producera hästar, de vill såklart visa upp dem så bra som möjligt. Elmia ligger bättre i tid för 4-åringar med sin start på hösten.
    – Jag tror man ska gå vägen över hållbarhet med veterinärernas hjälp. Det vore vettigt om en kunnig veterinär forskade på hur tävling sliter på en unghäst som går många starter. Belysa vad konsekvensen blir om man tävlar för mycket på en häst som inte är färdigväxt helt enkelt, menar hon.


    Magnus Österlund är välkänd unghästutbildare med stor erfarenhet av att matcha hingstar till bruksprov och senare upp i tävlingskarriären. Han har ridit och segrat i Falsterbos unghästtour med Comfortuna VDL och ridit unghäst-VM i Lanaken flera gånger.

    Magnus Österlund tycker sig en förändrad attityd och inställning hos många ryttare med unghästar.
    – Många har hamnat i läget att de tävlar sina hästar i form snarare än att träna och förbereda dem. Många ryttare löser problem genom att tävla mycket för att lösa upp spänning som uppstår i tävlingsmomentet, menar han.
    – Idag är det så att många ryttare inte grundutbildar utan tävlar tills de tycker hästen fungerar.
    – Det finns för och nackdelar med allt. Jag vill personligen ha hästarna skolade och lydiga innan det är dags för tävling. Är de så spända är det tveksamt att det ska tävlas så mycket. Min filosofi är snarare att jag vill att de ska kunna klara av att bli spända och då ändå kunna ta in min ridning. Hästen ska vara så pass tränad att jag kan inverka. 

    Hur tycker du det verkar som andra resonera?
    – De verkar tillämpa metoden att det går på chans att ta sig runt, det kräver såklart mer och skarpare bettsling. Jag vänder mig mot själva tänket att prova och se om det går. Om det inte fungerar på en tävling så rider man en tävling till. 

    Magnus Österlund ser färre och färre som befäster sin grundridning hemma med träning.
    – När du gör det rätt så har hästarna lätt för att komma upp i klasserna. Det har blivit accepterat att tävla istället för att träna. Elitryttarnas hästar får verkligen tävla väldigt frekvent när de är bra och nått en viss nivå. Det är ett mönster som sprider sig neråt till vanliga ryttare – att en häst kan tävlas mycket för så gör proffsen. Trenden kommer uppifrån och går neråt i de bredare ryttargrupperna.

    Vem kan stoppa den här trenden så som du ser det?
    – Begränsningarna borde komma från arrangörerna, de har möjligheten. Just för 4-åringarna är pressen på tidigt att redan som 3,5 –åringar börja hoppa bana. Jämför det med Bruksproven som har blivit lättare de senaste åren. Det är inte så många år sedan det hoppades 1,1-,12 under provet med de 4-åriga hingstarna i februari, det är inte alls lika krävande nuförtiden, menar Magnus Österlund. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden