Hoppning
19 juli 2017 15:28

Ryttare stängs av efter överdrivet användande av spö

Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd har stängt av en ryttare för att ha bestraffat sin häst med flera tydliga piskrapp. Ryttaren stängs av i en månad.

Ryttare stängs av efter överdrivet användande av spö
En ryttare har blivit avstängd efter överdrivet användande av spö (bilden tagen i annat sammahang)

Disciplinnämnden anger otillåten behandling av häst samt olämpligt uppträdande som grund för sitt beslut.

Händelsen inträffade vid nationella hopptävlingar i våras. Ridsportförbundets verksamhetschef för sport och tävling, Andrea Barth, anmälde då en ryttare för att ha behandlat sin häst på ett osportsligt sätt genom överdrivet användande av spö och för olämplig bestraffning. Till anmälan har det bifogats en film av god kvalité med bland annat ryttarens ritt.

Filmen visar att ryttaren tilldelar hästen i varje fall tre tydliga piskrapp bakom sadeln efter att ekipaget blivit uteslutet. Tjänstgörande överdomare skriver i ett yttrande att ryttaren efter uteslutning piskat sin häst vid två till tre tillfällen.

Disciplinnämnden konstaterar att ekipaget inte har god harmoni under den anmälda ritten. Enligt reglementet får spö och piska inte användas som bestraffning utan endast som en anvisning. I TR 1 moment 174 står följande: ”Ett spö får aldrig användas för att ventilera en ryttares (eller kusks) temperament. Sådant spöbruk är alltid överdrivet. En ryttare som överdrivet använt spö ska bli avstängd”.

Disciplinnämnden anser att det är tydligt att piskan använts för att ventilera ryttarens humör och irritation. Dessutom skedde detta efter att ekipaget uteslutits vilket inte är tillåtet. Disciplinnämnden framhåller att överdrivet användande av spö, särskilt i bestraffningssyfte, gränsar till frågor både om hästens välbefinnande och djurskydd samt ridsportens anseende.

Disciplinnämnden var enig i sin bedömning och därmed är ryttaren från och med dagens datum avstängd i en månad från allt deltagande inom ridsport som tävlande, ledare, funktionär eller annat deltagande vid tävling eller annan aktivitet organiserad av Svenska Ridsportförbundet. Beslutet kan överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden