Ridsport åsikt
15 december 2014 11:15

Ingmar de Vos byter fot

Med nyvalde ordföranden Ingmar de Vos vid rodret fortsätter FEI på samma väg som hans föregångare HKH Prinsessan Haya har lagt grunden till. I det ingår en förmåga att byta åsikt, snabbt, om både historik och nutid. Det började redan på hans första presskonferens som ordförande.

Ingmar de Vos byter fot
Ny ordförande Ingmar de Vos Edouard Curchod

Valet av Ingmar de Vos var mycket populärt och helt uppenbart alldeles självklart inom FEI-familjen, det vill säga de olika nationella förbundens ordförande och generalsekreterare. Över 200 var på plats och med alla intressenter från intresseklubbar, samarbetspartners, sponsorer, lobbyister och pressfolk var det 333. För resten av världen fanns det nog en förväntan om att det fanns behov av en förändring med tanke på de senaste årens många skandaler knutna till organisationen.

Under generalförsamlingen fanns inga tecken på någon form av självrannsakan, istället var det som flödade ut via webb-tv en oändlig räcka av superlativ om hur bra allt är. Inte ens presentationen om VM innehöll någon form av vittnesmål om saker att göra bättre framåt. I FEI är allt verkligen fantastiskt, ekonomin är god, TV-avtalen strömmar in och sporten otrolig.

Många har vittnat om Ingmar de Vos kapacitet och förmåga i rollen som generalsekreterare och som sådan har han haft exceptionellt goda möjligheter att driva kampanj för sin kandidatur. Tidigare ordföranden Haya har inte i direkta ordalag gått ut och stöttat hans kandidatur men inom rörelsen är hennes uppskattning för de Vos välkänd. Det är också henne han tackar för allt när han tar emot hedersbetygelserna efter utnämningen.

Under de sista månaderna har flera saker inträffat, beslut fattade av honom som generalsekreterare har genomförts skyndsamt. Symbiosen i valkampanjen har varit uppenbar, en avgående ordförande har krattat manegen för sin kandidat. Graeme Cooke var ansvarig för den veterinära avdelningne på FEIs huvudkontor och har som sådan hållit i årets alla besvärande utredningar. Han gick i slutet på november från sitt jobb mycket hastigt. Från att ha haft en full agenda med massor av aktiviteter till att själv säga upp sig på eftermiddagen efter att ha haft ett möte med den tidigare ordföranden. Så kom inte heller någonting om dessa besvärande utredningar upp på generalförsamlingen.

Ingmar de Vos går till rollen som ordförande med ett rejält boostat självförtroende i kraft av det mandat han har fått av de natioenlla förbunden och den fortsatta uppbackning som finns från HKH Prinsessan Haya. 

Initialt, när kandidaturen annonserades under VM i Normandie hade Ingmar de Vos också tankar på att vara både generalsekreterare och ordförande på en gång. Detta fick den spanske kandidaten Revuelta att hoppa av, han ansåg att hela valprocessen var komprometterad  av en inhouse-kandidat med all denna insyn och påverkansmöjlighet. Ingmar de Vos fortsatte under sin valkampanj att deklarera att hans villkor för att ställa upp som ordförande var att posten gjordes om till ett avlönat uppdrag. Detta deklarerade han i ett mail den 31 oktober de nationella förbunden, FEIs styrelse, tillsynskommittén och de andra ordförandekandidaterna. 
– Jag anser att FEIs ordförandeskap ska gå till den bäst lämpade kandidaten och inte bara till frivilliga som har råd att ta uppdraget, skrev han.
Förslaget har många fördelar och flera andra stora organisationer har idag avlönade ordförandeposter, för FEIs del krävs dock en stadgeändring. Ingmar de Vos skrev vidare i sitt brev att han, om vald, skulle föreslå en extra generalförsamling vid nästa års Sports Forum i april där frågan skulle komma upp för omröstning. 

Under Ingmar de Vos presentation och under den webb-sända utfrågningen nämndes inte ett ord om hans krav på ”remuneration”, arvodering av ordförandeposten.

Vid presskonferensen fick den nya ordföranden frågan, hur ser han på arvodes-frågan nu som nyvald ordförande?
– Jag har aldrig ställt upp det som något krav för min kandidatur, det är viktigt att understryka det för det har varit lite förvirring om detta. Å andra sidan vidhåller jag att jag tycker att det är en bra idé eftersom vår sport har professionaliserats mycket på senare år. När jag ser hur mycket en ordförande måste arbeta med en generalsekreterare så anser jag att vi måste har rätt folk ombord, inte nödvändigtvis bara de som har råd.  Men det är inte på agendan nu och var aldrig ett villkor, skulle det gå till en generalförsamling och bli avslag så ändrar det ingenting för mig, svarade de Vos med illa dolt missnöje.

Eftersom de Vos nu gav ett helt annat svar än han tidigare gett besked om under valkampanjen ställde ännu en journalist frågan om arvodering och Ingmar de Vos upprepade att det inte är aktuellt och att det aldrig varit ett krav från hans sida.

Daily Telegraphs skribent Pippa Cuckson ställde nu den uppenbara frågan om Ingmar de Vos helt och hållet bytt fot eftersom de två haft en omfattande skriftväxling i ämnet under hösten. Hon hade tillgång till hans egna exakta formuleringar och frågade om hon på något vis missförstått?
Ingmar de Vos är en skicklig politiker och gick nu in i en diskussion om att det är klart att han har rätt att känna sig besviken om ett förslag han lägger fram för generalförsamlingen inte accepteras. Han vidhåller dock att han aldrig krävt  arvodering, punkt.
Citat från Ingmar de Vos mail ”I have therefore taken the decision that, if elected, I will immediately resign as Secretary General and will propose to hold an Extraordinary General Assembly during the Sports Forum in 2015 to modify the Statutes to make it possible that the position of President be remunerated.”

Varför är då det här viktigt? Kanske inte alls men när en nyvald ordförande vill skriva om historien under sitt första egna pressmöte så är det helt enkelt obekvämt. Varför inte bara erkänna att frågan inte är aktuell längre?

Efter att under en hel höst ha hävdat att han inte vill ta ett icke-arvoderat arbete, efter att ha fått backa från den ursprungliga idéen om att vara både generalsekreterare och ordförande parallellt tills arvodesfrågan var löst, känns det märkligt.

Det är förmodligen så att någon har löst arvodesfrågan åt Ingmar de Vos vid sidan om FEIs stadgar.  Vem är det och varför? Det fanns fyra andra kandidater som inte ställde några sådana krav.
En sak är helt säker, FEI-familjen ville inte ha någon oberoende utifrån utan valde minsta motståndets lag. Den upprensing och ryggrad som världen utanför efterlyser är det ingen i familjen som traktar efter.

Mer läsning om valkampanjen och FEIs inre affärer, Artikel från Cheval Arabe (engelska):
Frågorna om hur saker och ting går till hos Fédération Equestre Internationale i HM King Hussein I huset på Chemin de la Joliette 8 i 1006 Lausanne ställs i många europiska förbund.
Någon vecka före generalförsamlingen publicerade den franska tidskiften Cheval Arabe, som är mycket inriktad på distans och andra specialgrenar för arabhästar, den här artikeln på både franska och engelska.Den beskriver bland annat hur den nya ansvarige för distans inom FEI efter Ian Williams har ett CV som inte stämmer och är mycket kontroversiell hos sitt nationella förbund.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden