Körning
7 januari 2014 11:00

Protest mot Tomas Erikssons WC-seger i Globen

Det internationella ridsportförbundet FEI har fått en protest mot Tomas Erikssons seger i världscupen för fyrspann under Stockholm International Horse Show i Globen den 1 december.

Protest mot Tomas Erikssons WC-seger i Globen
Thomas Eriksson segrade i världscupen för fyrspann under fjolårets Stockholm Internationcal Horse Show. Protesten som nu inlämnats kan dock ändra på detta. (Bild från Globen 2011) Roland Thunholm

En protest lämnades redan under själva klassen av australiern Boyd Exell som  hävdade att Eriksson kört fel väg i den första omgången och därför skulle ha diskvalificerats. Protesten avslogs och Eriksson fick köra vidare bland de tre till den andra rundan, där han vann, medan Exell fick ställa in hästarna i stallet.

Sista ordet är dock ännu inte sagt. Enligt holländska Hoefnet har tyske Georg von Stein, som kom tvåa i tävlingen, lämnat en protest till FEI. Tysken hävdar dels att det var ett felaktig beslut av juryn att avslå protesten om felkörning och dels att det förekom felräkning när det gäller hans straffsekunder för påkörda hinder.

– Protesten om felkörning som avslogs går inte att ändra på eftersom det är juryns beslut som gäller. Jag tror också att det är den påstådda felräkningen han i första hand protesterar emot och det är möjligt att göra inom  14 dagar efter tävlingen, säger landslagsledare Lotta Pålsson till Ridsport.

En titt på webbsändningen från SVTPlay tyder på att von Stein kan ha rätt när det gäller felräkningen. Han kör ner en boll och får direkt på den löpande klockan i bild fem sekunder extra. När han sedan är i mål och sluttiden visas är han en knapp sekund bättre än Tomas. Sedan läggs på ytterligare fem sekunder, vilket innebär att Tomas är vinnaren. I FEI:s officiella resultatredovisning har tysken fått ytterligare fem straffsekunder till den tid som angavs i webbsändningen och som innefattade fem straffsekunder.

– Det kan vara så att domarna såg att ytterligare någon boll föll men som inte märktes i webbsändningen. Vad som är rätt kan nog endast utläsas av domarprotokollet, säger Lotta Pålsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden