Körning
8 oktober 2016 06:05

Cirkulationsproblem orsakade Dilbas död

Cirkulationsproblem var orsaken till ponnyn Dilbas död under maratonprovet på årets SM i körning. ńgaren/kusken Marie Ņgren har nu fått ta del av resultatet av obduktionen.

– Det var ett akut tillstånd som bara kom, berättar Marie Ågren.
– Man vet egentligen inte exakt hur det uppstår eller vad som utlöser problemet. Enligt veterinären som kontaktade mig är dock det här tillståndet ganska vanligt vid plötsliga dödsfall på häst, betydligt mer vanligt än en aortabristning som man först misstänkte.
– Man tror att det kan uppstå en arytmi i hjärtat som startar hela processen. Pumpar då inte hjärtat som det ska ”sipprar” det blod och vätska in i lungorna.

Marie Ågren berättar också att hon fick många positiva kommentarer att Dilba var en fin och vältränad ponny utan förslitningsskador och pålagringar trots att ponnyn var 19 år gammal och hade tävlat i körning i över åtta år på elitnivå.
– En tröst att höra att ponnyn på alla besiktningar var pigg och fräsch och det fanns inget som antydde att något sådant här skulle kunna hända.
– Det som hände hade inget med hennes ålder, hennes träning eller att vi eventuellt varit slarviga med henne att göra och det känns bra, säger  Marie Ågren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden