Körning
7 februari 2016 13:46

Världscupvinnaren korad

På söndagseftermiddagen korades en världscupvinnare i körning för femtonde gången. Bäst på svenska banbyggaren Dan Henrikssons bana igår var Koos de Ronde, men slutsegern gick till Ijsbrand Chardon för första gången sedan 2006.

Världscupvinnaren korad
Hollands Ijsbrand Chardon segrade i världscupfinalen.

Dan Henrikssons bana var en teknisk utmaning för de sju kuskarna i världscupfinalen i Bordeaux.  Koos de Ronde tog ledningen som enda felfria kusk i går, medan den snudd på ständiga vinnare Boyd Exell la sig på tredjeplatsen. I dag körde samtliga vidare i en andra runda och de tre främsta kuskarna körde slutligen en avgörande winning round.

Kampen var hård ända in i mål och sista startande Booyd Exell gav järnet för att slå Chardons snabba och felfria runda. En ner på tredje hindret satte stopp för sjunde världscuptiteln för Exell. Efter otur med bland annat sjuka hästar vid de senaste två världscupfinalerna stämde allt däremot för Chardon. Med sina tidigare säsongsvinster i Stockholm och i London i bagaget visste han att potentialen att vinna fanns där och visst bar hans felfria sista runda hela vägen till seger.

För första gången på tio år lyckades således holländska Ijsbrand Chardon återerövra titeln som världscupvinnare i fyrspann. Storfavoriten Boyd Exell, Australien, tog silverplatsen och Koos de Ronde, Holland, tog bronsplatsen.

Dan Henriksson förklarar sin bana såhär på FEI:s webbsida:
– Jag ville designa en mer komplicerad bana för finalen än vid en vanlig tävling, men jag ville fortfarande ha hastigheten kvar. Banan ska vara utmanande för förarna och jag tycker att det fungerade  bra . Jag visade banskissen för Ground Jurys ordförande och han föreslog att ändra riktning på ett ställe. Detta bidrog till en  winning round med flyt även om vi kunde se att några hästar tänkte ”vad händer här?” eftersom de redan var vana vid banan.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden