Körning
18 juli 2016 05:00

Unga kuskar tog för sig

Härligt ungt inslag, dramatik, comeback och många fina körningar. Tvådagarstävlingen på Herrevadskloster i Ņsbos regi innehöll det mesta. Drygt 40 kuskar från lätt till svår klass möttes i tuffa uppgörelser.

Unga kuskar tog för sig
Ia Johansson med sitt fina russpar i Åsbos berömda ”Smehålan”.

Och de unga kuskarna tog för sig rejält, från Andreas Sjöberg med ponnyn La Perla i lätt klass till Johanna Nilsson som nästan dubbelsegrade med ponnyerna Calle och Triton i svår klass. Kampen stod främst mellan henne och Emma Gustavsson med veteranen Windy Boy Rocket. Emma tvåa den här gången hon var även tvåa i den lätta klassen, då med Artemis.

Lätt klass körde även namnkunniga kuskarna Carina Ekenberg och Cecilia Qvarnström, båda med nya hästar. Redan i lördagens dressyrkörning satte Carina ribban genom sin utmärkta 35 straff, Cicci hade 45,50. Sedan följdes de åt innan Carina tog totalsegern på 76,93 före Ciccis 80,73. Härligt att se två så superduktiga kuskar vara rejält på banan igen. Hoppas det fortsätter i samma fina stil, de här två behövs verkligen i svensk sportkörning.

Dramatiken stod kusken Anette Jönsson för. I en tvär sväng efter ett av hindren välte vagnen och både kusk och groom åkte av, hästen drog iväg men det hela slutade helt ok efter att kunniga människor på banan fick loss hästen och fick alla på fötter igen.

I svår klass, enbet, hade bägge landslagskuskarna Johan Herner och Anneli Blomberg valt att avstå från att köra den avslutande maratonkörningen. Bägge är uttagna till VM senare i sommar och sparar på hästarna.

Karin Söderqvist och hennes nordsvenska Lukas hade dock valt att trimma VM-formen redan här och det gjorde hon med besked. Lukas ångar fram, helt underbar att se i aktion och med en andraplats i dressyr och en seger i precision var en femteplats i maraton inget hinder för ekipaget att vinna totalt.

Tre parkuskar fanns på plats och här gjorde Eva Ottosson rent hus genom att vinna alla tre momenten före Camilla Ahlberg och Tommy Hansson.

Två fyrspann, modell mindre kom och till start och här segrade Hanna Holstein och hennes kvartett kolsvarta shetlandshingstar.

Mycket fina insatser av samtliga startande kuskar, det är inte så ofta man kan säga det men stämningen runt Åsbos anläggning på Herrevadskloster utanför Ljungbyhed var på topp. Därför känns det extra hårt, både för deltagare, åskådare och inte minst för själva sporten, att detta faktiskt kan vara sista gången på länge som det anordnas körtävling här. Synd för varenda tävlingsplats behövs om inte sportkörningen ska tyna bort på sikt.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden