Körning
8 januari 2017 21:12

Hjulkul i Åstorp

B-ponnyn Salomon ser ut som en liten ängel. Med mycket framåtanda, spetsade öron och god gång tog han sig an portar och maratonhinder när Ņsbo Ryttarförenings körsektion i helgen arrangerade södra Sveriges andra Hjulkul.

Hjulkul i Åstorp
Sofia Welander laddar inför start med Salomon. Dotter Hanna groomar och det blev seger i den lätta klassen.

Sofia Welander som kör Salomon med dottern Hanna som groom, berättade att det varit en tuff resa med Salomon eller Sam som han kallas till vardags.

Mycket kraft, mycket nerver, mycket energi, mycket talang. Men nu börjar han landa även i körningen och Sofia och Hanna vann Hjulkuls lätta klass med sin fina ponny.
– Han har inte tränat koner på flera år och aldrig gått ett maratonhinder förut, sammanfattar Sofia. Men han tyckte det var kul!

Camilla Lind med Arcantijn kör Hjulkul i Åsbos ridhus. Groom är Jenny Madsen.

Det här arrangemanget ska vara något för alla och är uppdelat från lätt till svår klass. Flera ekipage som tagit sig till ett råkallt Ljungbyhed och Åsbos ridhus vid Herrevadskloster var också med i Vinslöv för några veckor sedan.

Råkyla på framkörningen hindrade inte Boel Hellberg från seger i medelsvår klass.

Där, i Vinslöv, var ponnykusken Boel Hellberg mest dörröppnare, i helgen startade hon ponnyn Sibelle och det gick så bra att hon vann i medelsvår klass.

Här återfanns också Emma Gustavsson, fortfarande på kryckor men ändå i god form med intressanta Artemis, vardagsnamnet är Anton. Ingen topplaceringen den här gången men det kommer! Snart!

När man är en glad pensionär är det lätt att vinna svåraste klassen på Hjulkul. Susanne Ankermark kör sin gamle tävlingskompis Windy Boy Rocket och Torbjörn Ankermark groomar.

I svår klass var en halvpensionär tillbaka, nämligen Windy Boy Rocket körd av förra kompanjonen Susanne Ankermark. Det var några år sedan sist de tävlade i ihop och ”Wimse” har lagt på sig lite hull vilket man får göra när man är 24 år gammal.

Han hade dock inga som helst problem med att vinna klassen i samma fina stil som alltid. Vilken otrolig ponny detta är och hur mycket gott har han inte tillfört svensk körsport genom åren.

Tvåa i klassen var Camilla Lind med sin flygande holländare Arcantijn och trea Ebbe Toresson med Cirona.

Den 5 februari är det dags igen, då i Laholms ridhus.

Text och foto: Eva Österlund

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden