Körning
11 juli 2017 08:20

”Tävlingsdebuten var en ren skräckupplevelse”

ńr Linnea Karlsson tjejen som ska lyfta svensk sportkörning?
Med nytillskottet ”Berra” i stallet ser framtiden minst sagt lovande ut sedan Linnea lärt sig hantera Berras mer nervösa sida.

”Tävlingsdebuten var en ren skräckupplevelse”
Linnea Kristiansen och tidigare nervknippet Barracuda i aktion i maratonhindren i Vaggeryd. Groom är Rebecca Kristiansen. Det blev en tredjeplats i maraton men totalseger med god marginal.

Resultatet i den medelsvåra enbetsklassen i Vaggeryd i helgen blev ännu en stor framgång för en av Sveriges bästa kuskar
Linnea har legat i topp i flera tävlingssäsonger, tidigare med ponnyn Plassens Lucky Luke, mamma Rebeccas Kristiansens tävlingsponny i flera år. De både bytte plats för några år sedan. Rebecca tog ett steg tillbaka och ställde sig på groomplatsen, Linnea tog över tömmarna.

Lucky var en ponny som alltid låg bland de bästa i resultatlistan på Rebeccas tid, med Linnea blev resultaten ännu bättre. Team Kristiansen är för det mesta i topp, både hemma och internationellt.

Men så var det ju det här med stor häst. Visst det fanns en hemma i stallet redan men när kuskkollegan Mattias Bowallius, la ut en sin tävlingshäst Barracuda till försäljning så var det alltför frestande.

Till slut blev det köp
Rebecca ringde men Mattias ångrade sig först. Han kanske skulle köra sin fina häst själv. Efter en tid blev det en ny kontakt och svarte Barracuda, en  hackney/gelderländerkorsning flyttade till slut till huskvarnatrakten och Team Kristiansen.
– Vi hämtade honom den 14 november och sedan skulle han ju lära känna oss och vi lära känna honom, berättar Linnea.
– Det var inte så mycket vanlig körträning i början.

Berra fick ångest i början
Barracuda eller ”Berra” som har blivit hans vardagsnamn, både rids och körs. Han har fått prova på hoppning och blir bara bättre och bättre på det, och han har gått terrängritt.

– Han har också en förmåga att verkligen stressa upp sig, säger Rebecca.
– Och självförtroendet var väldigt lågt i början. När vi tävlingsdebuterade med honom på tävlingen hos Kusk i Skåne, ja det var en skräckupplevelse. Han var riktigt stressad och jag satt bara och tänkte på att om sex minuter är det här över.
Berra är inte så förtjust i dressystaket fast det går bättre och bättre även med dem.
– Vi tränade inte så mycket maraton, fortsätter Linnea. Det gäller att få honom lugn när han går in på dressyrbanan. Han fick ångest i början. 

Variation och kärlek
Med ett varierat träningsprogram och mycket kärlek till hästen har framgångarna kommit snabbt. Placeringar, fina dressyrsiffror och inga ångestattacker mer.
Med mycket kärlek och varierad träning kan man komma långt. Barracuda och Linnea gillar varandra.

Nu väntar NM, Linnea och Berra har en plats i ungdomslandslaget.
Sedan kan det bli något mer framåt hösten, säger Rebecca. Kanske Dorthealyst.

Men Lucky då, han är ju fortfarande stjärnan i stallet? Men åren går och varken Rebecca eller Linnea  vill tävla en ponny som inte är i toppskick och toppkondition. Så därför håller de stenkoll.

Supernöjd med utvecklingen
Lucky är 16 år nu, han ska gå SM, han ska gå ponnyernas eget världsmästerskap. Men så småningom är det nog så att Berra tar över Luckys plats som första tävlingshäst.

Så vad säger Mattias Bowallius då, han som till en början ville tävla sin häst själv?
Enligt Linnea är han supernöjd med utvecklingen, med framgångarna och att han lagt Berras tömmar i Linneas unga men erfarna händer. Kan det bli bättre?

Text och foto: Eva Österlund

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden