Hoppning
25 november 2013 14:14

Bilden av ett gult kort

Ridsport har fått ta del av dokumentationen kring det gula kort som delades ut under JBK Horseshows CSI2*-tävling i Odense i oktober. Italienska ryttaren Piergiorgio Albanese fick gult kort för "Abuse of horse". Dokumentationen visar varför det i allt högre grad är en viktig funktion på tävling med officiella funktionärer med hästens bästa för ögonen.

Bilden av ett gult kort
Den dåliga sidan, höger skänkelläge, se även ärrbildning i sadelsgjordsläget till höger.

Det skrivs sällan om de varningar och gula kort som utdelas i hoppning då och då, en och annan ryttare får kommentera men det är inte heta nyheter. Ofta handlar det om att vi som skribenter inte får veta vad som hänt på en tävling, saknar dokumentation eller så dröjer handläggingen alternativt följs av protester.

I  det här fallet fick ryttaren sitt gula kort tämligen omgående på tävlingsplatsen och den aktuella hästen bedömdes av veterinärerna som ej i tävlingsdugligt skick. Piergiorgio Albanese gjorde dock två starter till med sin andra häst i Odense.

Hästen på bilderna heter Cyrano C, en 175 cm hög 6-årig valack (KWPN e Quasimodo-Animo), med svenska mått en unghäst och han tävlade 1,20-1,25 klasser i Odense. Han såldes i juni till en italiensk ägare, Nial Sas di Stefano Ano Albanese & co och har gjort tretton internationella starter med Piergiorgio Albanese. 

Cyrano C passerade vet-checken utan anmärkning. Att såren inte upptäcktes då finns det ingen helt vederlagd förklaring på. Istället noterade stewards att hästen som är brun reds med ett så kallat skydd för sporrläget, något som är vanligast på skimlar. När Albanese lämnade banan noterades en stor fläck på skyddet. 

Ansvarig steward tillsammans med tävlingens veterinär gjorde några timmar senare en inspektion i hästens box på tävlingsplatsen. De bad att få se hästen utan täcken och får då se vänster sida där det finns gammal ärrvävnad (den vita fläcken på bilden) på ett område stort som en handflata. Ryttarens sporrar inspekterades, de var mycket korta och till synes helt runda men när stewarden kände med fingertoppen på sporrspetsen fanns det vassa partier.

De bad då att få se på högersida och där fanns det färska sår som helt nyligen hade blött. Hästen klassades då som  ej i tävlingsbart skick av veterinären.

Såret som pilen pekar på var så djupt att det gick att få in en lillfinger-topp i det och hela det ärrade området var som en handflata i storlek. Det här såret var färskt uppsprucket men sargningen har pågåt under lång tid.

Ryttaren tog emot beskedet om ett gult kort utan någon omedelbar reaktion, han informerades om att hästen inte fick tävla igen under meetinget.

Vad leder då ett gult kort till? Albanese kan stängas av om han får fler inom en kort tid men det är inte särskilt vanligt.

Cyrano C tävlade åter med sin ryttare i Genk i Belgien den 24-26 oktober, alltså 14 dagar efter avstängningen. Han hade då 0 fel första dagen, 4 fel andra dagen och ryttaren utgick på egen begäran den tredje dagen.

Länk till aktuell lista över varnade hoppryttare

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden