Hoppning
10 november 2014 08:06
Ridsportplus

Alex: ”Jag är väldigt sällan omotiverad”

Alexander Zetterman har åkt Sverige runt och delat med sig av sina erfarenheter och träningsråd i ett antal clinicar. Idén föddes efter Grand Prix-vinsten i Falsterbo. Nu tog han sig tid att lära ut, underhålla publiken och såklart skriva ett antal autografer. "Det är enormt kul."

Alex: ”Jag är väldigt sällan omotiverad”
Alexander Zetterman och Cafino tog sig längre än han hade trott på VM i Normandie. Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    –  Jag tycker att det är kul att kunna få inspirera alla dem som är här. När jag är på stora tävlingar har jag aldrig tid att träffa de här ungdomarna på det här sätter och det är verkligen något jag brinner för, att kunna få möta dem och se hur mycket de uppskattar det.

    Clinicen var välutformad och väldigt pedagoisk. Men den pedagogiska biten har inte kommit helt naturligt.

    – Det är väldigt svårt i början. Jag har fått jobba med den biten. Ridning för mig är ingen verbal grej utan något som jag hela tiden känner, att kunna förklara det i ord är inte så lätt. Nu ska man försöka hålla en röd tråd och underhålla publik, det är alltid lite tufft men jag tycker att det har funkat rätt bra, säger han själv.

    Har du någonsin problem med motivationen?
    – Nej, jag är väldigt sällan omotiverad. Men det kan hända någon gång. Men så länge jag har hästar som är motiverade till att jobba så är det alltid motiverande att rida.

    Vem inspireras du av?
    – Jag har alltid varit enormt inspirerad av Eric Navet. Det är han som har format mig och tagit mig dit jag är i dag.

    Hur ser du på VM så här i efterhand?
    – Jag tyckte att det var en fantastisk erfarenhet. Bara vägen dit och hur det sen blev, det är fantastiskt. Jag är bara enormt tacksam att ha gått göra en sådan grej.

    Du var besviken efter den individuella finalen?
    – Jag var nog mer besviken att det inte blev en bättre avslutning. Jag kände när jag åkte dit att det hade fått vara bra att göra VM och hjälpa laget. Jag visste att hästen kunde göra det. Att han sedan kunde gå så långt och hålla den nivån hela vägen igenom är alltid svårt att veta. Efter tredje rundan kände jag att det blev rätt tufft. Finns det en till sådan runda kvar, tänkte jag.

    – Men det är väldigt kul att ha gjort det och när man väl är där vill man hoppa semifinal själv men för hästens skull var det inte det bästa för dagen. Men kanske att han har igen det i framtiden. Jag var mest besviken på att jag kände att jag hade pressat Cafino lite hårt, och det tycker jag inte om.

    Hur har formen varit efter VM?
    – Det svårare var att vi var tvungna att ladda om och åka till Barcelona, vilket också är som ett mästerskap. Först formtoppa hästarna för VM och sen låta dem vila i två och en halv vecka. Sen var det bara att försöka komma tillbaka i samma form och hålla den. Det var lite svårt måste jag säga. Nu får han äntligen ha den riktiga vilan. Jag vill ge honom en chans att vila men sen tror jag att han kommer ha mycket igen till nästa år.

    Hur ser resten av säsongen ut nu?
    – Vi åker till Florida om två, tre veckor (redan på plats nu, reds anm). Tyvärr rider jag inte i Stockholm utan jag får prioritera om nu.

    Och Cafino kommer inte att säljas?
    – Inte som det ser ut nu, nej.

    Kände du på en gång när du provred att det var en jättebra häst?
    – Ja det gjorde jag direkt. Sen är det alltid svårt att veta om hästarna ska gå så långt. Men det var ändå det jag letade efter vid det tillfället. Jag letade verkligen efter en häst som kunde gå de stora klasserna för förra året hade jag inte det. Jag vill vara på den högsta nivån så jag hade det i tankarna, att han skulle kunna göra riktiga Grand Prix:er. Men att han skulle kunna göra det så fort och på VM, det är nästan omöjligt det han gjorde.

    Vad siktar du på nästa år?
    – Jag tänker mer på två års sikt. Världscupsfinalen i Göteborg och OS i Rio.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden