Hoppning
21 april 2014 19:42

Nervöst, sa Daniel

(Uppdaterad med filmklipp) Världscupfinalen slutade i dur med tre glada pristagare som tillsammans tjänat in en miljon att fördela mellan sig utöver pokaler, klockor och diplom. Världscupvinnare i Lyon Daniel Deusser flankerades av tvåan Ludger Beerbaum och trean Scott Brash.

Nervöst, sa Daniel
Hurra, jag vann! Daniel Deusser är glad, stolt och inte så lite lättad. Foto: Roland Thunholm

Det kan tyckas som om den nyblivne unge världscupvinnaren, Daniel Deusser är 33, är lugnet självt men icke.
– När jag gick in för  andra rundan var jag nervös, resultatet såg ni på första hindret där vi nästan rev. Jag återfick mitt fokus men det har varit en hel del press, alla har ridit så bra att det var svårt att känna sig avspänd. Det är rätt skönt att veckan är över, sa en lycklig vinnare.
– Detta är helt klart min största individuella framgång och jag är otroligt glad och nöjd med utgången, det kunde inte varit bättre, min häst är fantastisk.
– Vi har varit ett par jag och Cornet D’Amour nu i ett och ett halvt år, han är superpartner, lätt att rida, fantastisk teknik, du kan korta och länga som du vill, dessutom försiktig, en häst att vinna mästerskap med helt enkelt.

Se intervju med Daniel Deusser via Svtplay nedan. 

 

Ludger Beerbaum var nöjd, mycket nöjd till och med, men passade på att hylla Deussers insats.
– Hans insats här under veckan är verkligen något alldeles speciellt, bara att tänka på det och prata om det gör att håret reser sig på mina armar, en verklig thriller. Daniel gjorde ett fantastiskt jobb och jag har inga problem med att vara tvåa efter en sådan prestation som han gjort.
– Min egen placering är en seger i sig, jag kom in som reserv, jag var absolut sista ryttare in. Mina hästar var förberedda för att gå utebanor och jag har inte ens tränat. Det är nästan obegripligt att det gick vägen.

Scott Brash fick en dålig start i den första finalen med ett hinder ner. Han var dessutom inte klar över hur regelverket fungerade med de omvandlade poängen från första rundan. Världsettan är i sin första världscupfinal och sitter förstås på podiet.
– Det är ju min första final så  känns det riktigt bra att vara topp tre, speciellt efter mina misstag första dagen som jag trodde var alldeles för dyra. Jag förväntade mig inte att kunna klättra upp så här men Ursula är i jättebra form. Jag trodde det skulle vara svårare ändå att nå pallen. Poängsystemet gör världscupen annorlunda annars är det lika svårt som andra mästerskap.

Om det tidigare under helgen varit en viss turbulens runt banbyggnationen, FEIs John Roche och Frank Rothenberger stångades offentligt, så var det nu andra tongångar. På podiet satt ordföranden i hoppkommittén, John Madden, som bland annat prisade banbyggaren och organisationen. Frank Rothenberger fick även uttalat stöd från eventmanager Sylvie Robert.

– Vi ville ha fem till nio felfria i första omgången och två, tre dubbellnollor och det vi fick var sju felfria i första omgången och fyra dubbelnollor där de tre bästa alla var felfria i båda rundorna. Det är ett bra resultat för mig, konkluderade Frank Rothenberger.

Under söndagen höll FEI en banbyggarkonferens i Lyon och synpunkterna därifrån kommer att behandlas i hoppkommittén i ett möte under FEI Sports Forum.
– Och vi kommer att lyssna på alla synpunkter ni haft, sade John Madden med visst eftertryck.

Lyon klarade av uppdraget att arrangera världscupfinaler med bravur och huvudsponsorn Longines ordförande Walter von Känel satt på podiet. Hans inlägg var inriktade på att bedyra sitt och företagets långsiktiga partnerskap med FEI och han skickade en passning åt pressen att inte vara nostalgiska över gamla tider, en vink om att glömma Rolex-partnerskapet.

Frankrikes hästsporthuvudstad har förmodligen inte levererat sin sista världscupfinal, bara den första.

Läs mer och se filmklipp från finalen här. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden