Hoppning
18 april 2014 20:05

Pius Schwizer segrare

Första världscupfinalen är avklarad med en luftig men krävande bana. I potten finns totalt 1,3 miljoner euro motsvarande nästan tolv miljoner kronor i prispengar under helgen. Segrare i första finalen Pius Schwizer/ Quidam de Vivier.

Pius Schwizer segrare
Lacrimoso HDC och Patrice Delaveau. Kim C Lundin kim@witnet.se

Malin Baryard Johnsson och Tornesch inledde med en bra runda och såg länge ut att bli felfria som första ekipage. Det räckte ända till hinder nummer tolv, oxern på långsidan och näst sista hindret. Där föll en bom och Malin och ”Tore” slutade på tiden 72.66 sekunder efter att ha fått fyra dyra sekunder i tillägg.

Uppdaterad under klassens gång

Scott Brash och hans sto Ursula XII lade upp ett högt grundtempo med en klar avsikt att ta ledningen. Det blev världsettans smala lycka när han rev hinder 13 i de franska färgerna. Tiden på 68,14 sekunder räckte till en placering på övre halvan.

Cornado NRW och Marcus Ehning var inte snabbast men hingsten såg inte ut att kunna nudda några bommar, det var mycket luft i varje språng. För Litauens Andrius Petrovas tog världscupfinalen slut på hinder åtta när hans häst inte klarade den distans han fick av sin ryttare och kraschade, Petrovas trillade av och blev utesluten.

Pius Schwizer och hans nya speedhäst Quidam de Vivier gick in och satte press på alla genom att utan ansträngning klippa till med ny ledning på 63,37 sekunder, tre tiondelar bättre än Delaveau. VDL Groep Verdi NOP  och Maikel van der Vleuten  gick felfria men på en moderat tid på.

Taket på Eurexpo lyfte när Patrice Delaveau och giganten Lacrimoso HDC satte en ultrasnabb runda med ett antal otroliga räddningar på hinder av Lacrimoso. Hästen tycks kunna sträcka sig upp och över hur långt som helst. Ny ledning och tiden 63,67 sekunder.

Dagens hittills snabbaste tid stod för Abdelkebir Ouaddar med Quickly de Kreisker som skulle gått in på tiden 62,40 om de inte rivit sista hindret i trekombinationen. Den marockanske ryttaren satte allt på ett kort efter rivningen och rev så snävt över hinder tolv Longines-oxern att de röda flaggorna rök. Det blev en rungande applåd för kämpen.

Leslie Burr-Howard har mängder med erfarenhet från världscupcirkusen och segrade 1986 i Göteborg med hästen McLain. Hon och Tic Tac satte nollan på  tiden 69,14 sekunder.

Steve Guerdat och Nino de Buissonnets har varit tvåa i finalen två gånger, de visade stor beslutsamhet och satte en klockren runda med tiden 66,06 sekunder. Steve tänker inte ge sig i första taget det här året.

Hemmafvoriten Kevin Staut med Silvana HDC hade ett hinder ner och publiken gav upp ett samfällt stön av besvikelse. Daniel Deusser stärkte de tyska aktierna ännu ett snäpp med en snygg runda, den hittills bästa svängen in till trekombinationen med Cornet d’Amour.

Irländaren Billy Twomey med en välhoppande Tinka’s Serenade lekte hem en felfri runda och var snabb, men inte tillräckligt för att matcha Beerbaum, tiden 67,25 sekunder. Luciana Diniz med 10-åriga stoet Fit for Fun hade turen på sin sida, det knackade rejält i oxern ur trekombinationen men bommen låg kvar och de satte en felfri runda på 69,06 sekunder.

Första felfria ekipage blev rutinerade Ludger Beerbaum med Chaman som satte en snabb och säker ritt på 65,55 sekunder. Andra man ut att upprepa bedriften var Christian Ahlmann med Aragon Z efter att ha haft otrolig tur på samma hinder som Malin och Tornesch rev. Frambommen rullade länge i skållorna men stannade kvar, det enda som räknas, tiden blev 67,65 sekunder.

Resultat
SVT sänder

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden